Ruský vývoz ropy po moři klesl na nejnižší úroveň za poslední rok, protože slevy jsou pro asijské zákazníky méně atraktivní

Vývoz ropy z Ruska po moři v první polovině tohoto měsíce klesl na nejnižší úroveň od září 2021, protože slevy na ruskou ropu jsou pro zákazníky stále méně atraktivní.

Vývoz ropy z Ruska po moři v první polovině tohoto měsíce klesl na nejnižší úroveň od září 2021, protože slevy na ruskou ropu jsou pro zákazníky stále méně atraktivní.

V prvních dvou zářijových týdnech dosáhl vývoz celkem 3,5 milionů barelů denně, což představuje pokles o zhruba 314 000 barelů denně oproti srpnovým hodnotám, vyplývá z údajů společnosti Kpler citovaných společností S&P Global, která rovněž poznamenala, že je to pod úrovní zaznamenanou před ruskou invazí na Ukrajinu.

Pokles nastal v důsledku toho, že jeden z největších ruských zákazníků prudce snížil nákupy. Toky ruské ropy do Indie se za dva týdny snížily o 40 % oproti srpnové úrovni na 452 000 barelů denně.

Mezitím se diskont ruské ropy Urals ve srovnání s datovanou ropou Brent v Evropě propadl z červencových 40 dolarů za barel na pouhých 20 dolarů za barel. A spotové ceny ruské ropy ESPO nabízejí ve srovnání s předměsíční ropou ICE Brent slevu pouze 50 centů, uvedli analytici S&P.

Indie se ve skutečnosti obrací k levnější ropě ze Saúdské Arábie, která minulý měsíc sesadila Rusko z pozice druhého největšího dodavatele ropy do Indie.

Snížení poptávky Indie po ruské ropě přichází v době, kdy na konci roku začne platit částečné ropné embargo Evropské unie vůči Moskvě. Kreml uvedl, že země jako Indie a Čína by mohly kompenzovat pokles vývozu do Evropy.

Rusko však může mít brzy mnohem větší díru, kterou bude muset zaplnit. Jeho dodávky ropy do EU podle agentury S&P klesly pod milion barelů denně a po zavedení embarga by Rusku mohlo zbýt dalších 2,2 milionu barelů denně, které by muselo odevzdat.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články