Autor: Filip Kejval

Ruští vojáci odhazují pušky a prchají v přestrojení, aby unikli ukrajinské protiofenzívě, hlásí zprávy

Ruští vojáci odhodili pušky a utekli z vesnic v přestrojení za místní obyvatele poté, co Ukrajina znovu dobyla stovky kilometrů čtverečních území v Charkovské oblasti, uvedlo v neděli několik zpráv.

Ruští vojáci odhodili pušky a utekli z vesnic v přestrojení za místní obyvatele poté, co Ukrajina znovu dobyla stovky kilometrů čtverečních území v Charkovské oblasti, uvedlo v neděli několik zpráv.

Ukrajinské síly, podporované stále silnějšími západními zbraněmi, v překvapivé protiofenzívě znovu dobyly většinu východní části Charkovské oblasti.

Velkou část regionu obsadily ruské jednotky od počáteční ofenzívy zahájené v únoru, která je přivedla do vzdálenosti několika kilometrů od klíčových měst, jako je Charkov a Kyjev.

Rychlost protiútoku zaskočila ruské vojáky, řekli deníku The Washington Post obyvatelé Zaliznychne, malé vesnice ležící 37 kilometrů východně od Charkova.

Polovina z nich uprchla v prvních hodinách ofenzívy ve svých vozidlech, řekla deníku The Post místní obyvatelka Olena Matvienko. Ti, kteří byli opuštěni, podle ní začali panikařit a snažili se utéct jakýmkoli způsobem.

"Přišli si do našich domů vzít oblečení, aby je drony neviděly v uniformách," řekla Matvienko. "Vzali nám kola. Dva z nich mířili na mého bývalého manžela pistolemi, dokud jim nevydal klíčky od auta."

Matvienko listu The Post řekla, že vojáci "prostě shodili pušky na zem" a zanechali za sebou bedny s municí a vozidla, včetně ruského tanku, který byl naložen na valníku.

Petro Kuzyk, ukrajinský velitel, který se zúčastnil protiofenzívy v jihovýchodním cípu Charkova, řekl listu Financial Times, že ruští vojáci odešli v takovém spěchu, že jídlo bylo rozestavěno ještě v době příjezdu ukrajinských sil.

"Doufali jsme v úspěch, ale nečekali jsme takové zbabělé chování," řekl Kuzyk listu. "Opustili své tanky a techniku ... dokonce se chopili kol, aby mohli utéct."

Dodal: "To, že je ruská armáda zcela degradovaná, nám usnadnilo práci; prchali jako olympijští sprinteři."

Ukrajina opakovaně prohlásila, že usiluje o znovuzískání všech svých území zabraných Ruskem, včetně poloostrova Krym, který byl anektován v roce 2014.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém sobotním projevu uvedl, že ukrajinské síly osvobodily asi 1250 čtverečních mil, tedy 2000 čtverečních kilometrů ukrajinského území.

Insider nemůže nezávisle ověřit tvrzení Ukrajiny o znovudobytí oblasti, ačkoli fotografie z tisku ukazují ukrajinské vojáky zjevně bez odporu v oblastech, které byly podle oficiálních představitelů znovu dobyty.

"V těchto dnech se ruská armáda ukazuje v tom nejlepším světle - ukazuje záda. A nakonec je pro ně dobrou volbou utéct. Pro okupanty na Ukrajině není a nebude místo," řekl Zelenskyj.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že jeho jednotky ustupují z některých oblastí v Charkovské oblasti, uvedla BBC.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články