S prvními ETF futures bitcoiny se začne obchodovat tento týden

S ETF futures bitcoiny od ProShares se začne obchodovat příští týden, společnost to oznámila v pátek pozdě večer. Jedná se o velký milník ve vývoji kryptoměny ve Spojených státech.

S ETF futures bitcoiny od společnosti ProShares se začne obchodovat tento týden, společnost to oznámila v pátek pozdě večer. Jedná se o velký milník ve vývoji kryptoměny ve Spojených státech. ProShares je americký poskytovatel specializovaných produktů obchodovaných na burze mezi které právě patří i ETF futures.

Komise pro cenné papíry a burzy formálně neschválila vytvoření ETF bitcoinových futures k pátečnímu odpoledni a agentura proto nesmí učinit formální prohlášení o schválení. Oznámení společnosti ProShares však naznačuje, že agentura již v tuto chvíli pravděpodobně nebude blokovat zápis.

NYSE Arca pozdě v pátek večer certifikovala „svůj souhlas s uvedením na seznam“, což znamená, že burza umožní investorům obchodovat s finančními prostředky tak, jak to umožňují federální zákony bez zásahu SEC. Osoba obeznámená s rozhodováním SEC objasnila, že s ETF se bude moci začít obchodovat příští týden.

ETF strategie společnosti ProShares ohledně bitcoinových futures, která bude zahrnovat  futures kontrakty na bitcoiny(s výjimkou spotového trhu)se bude obchodovat pod označením „BITO“.

Navrhované datum zápisu je podle nového podání pondělí, ale to nutně neznamená, že se hned začne obchodovat. S tím se  může začít až později v týdnu. Společnost ProShares tuto skutečnost odmítla komentovat.

Obhájci kryptoměn již roky tlačí na to, aby regulátor schválil ETF související s bitcoiny, a mnoho lidí očekává, že příchod přinese do digitálních měn novou třídu investorů.

Očekávání zápisu ETF za poslední týden také mimojiné zdražilo samotné bitcoiny.  Kryptoměna za poslední týden vyskočila o více než 10%,kdy v pátek večer se obchodovala dokonce za cenu nad 61 000 dolary.

Několik společností, včetně Invesco a Valkyrie, požádalo o zavedení podobných ETF, které by mohly ProShares v budoucnu následovat na trh v nadcházejících týdnech.

Schválení ETF bitcoinových futures bude některými v kryptokomunitě vnímáno jen jako částečné vítězství, protože výhled podobného fondu, který sleduje cenu bitcoinů i na spotovém trhu, zůstává nejasný.

Pro vysvětlení: ETF - Exchange traded fund, znamená “fond obchodovaný na burze“, je aktivum, které se obchoduje na otevřeném trhu jako akcie a je otevřené pravidelným investorům. Některé společnosti již mají produkty, které nabízejí expozici vůči bitcoinu, ale jsou k dispozici pouze kvalifikovaným bohatým investorům nebo na trzích s volným prodejem, kde se akcie často obchodují za cenu, která neodpovídá základní  ceně kryptoměny.

 

Zdroje: cnbc.com, freepik 

Nejnovější články