Autor: Petr Jůn

S rostoucí poptávkou po polovodičích zvyšují čipoví giganti miliardové výdaje

Polovodičové společnosti po celém světě se připravují na velké investice do svých výzkumných a vývojových zařízení.

Polovodičové společnosti po celém světě se připravují na velké investice do svých výzkumných a vývojových zařízení ve snaze uspokojit rostoucí poptávku, protože celosvětově panuje nedostatek čipů.

Největší smluvní výrobce čipů na světě, společnost TSMC, se zavázala investovat během tří let 100 miliard dolarů do zvýšení výroby svých špičkových křemíkových destiček, které se používají k výrobě různých čipů.

V lednu společnost uvedla, že její kapitálové výdaje vzrostou v roce 2022 až o 47 %, a dodala, že letos plánuje utratit 40 až 44 miliard dolarů, oproti loňským 30 miliardám.

Tchajwanský čipový gigant se sídlem v Hsinchu a tržní kapitalizací téměř 600 miliard dolarů staví ve Phoenixu v Arizoně továrnu za 12 miliard dolarů a další v Japonsku, aby zvýšil kapacitu. Několik dalších výrobních závodů - známých také jako fabs - má ve vývoji.

TSMC rozhodně není jediným výrobcem čipů, který investuje miliardy do hi-tech továren, jejichž uvedení do provozu trvá obvykle tři až čtyři roky.

Konkurenční společnost Intel loni v březnu oznámila, že plánuje utratit 20 miliard dolarů za dva nové závody na výrobu čipů v Arizoně. Intel je v Arizoně přítomen již více než 40 let a stát je domovem dobře zavedeného polovodičového ekosystému. Mezi další významné čipové společnosti s působností v Arizoně patří On Semiconductor, NXP a Microchip.

Samsung, největší jihokorejská společnost, neposkytl výhled na rok 2022, ale minulý měsíc společnost prozradila, že 90 % svých ročních kapitálových výdajů ve výši 48,2 bilionu wonů (40,1 miliardy USD) v roce 2021 vynaložila v oblasti čipů.

Podle výzkumné společnosti Gartner v roce 2021 polovodičové společnosti po celém světě utratí 146 miliard dolarů za budování nových výrobních kapacit a za výzkum. Na TSMC, Samsung a Intel - tři největší světové výrobce čipů - připadá 60 % z těchto 146 miliard dolarů.

"Vidíme, že kapitálové výdaje se v pětiletém období 2021-2025 oproti období 2016-2020 téměř zdvojnásobí," řekl CNBC Peter Hanbury, analytik polovodičů ve výzkumné společnosti Bain.

"Tento nárůst je způsoben jak rostoucí složitostí nových špičkových technologií, které mají více procesních kroků k vytvoření waferu a vyžadují dražší nástroje, tak i reakcí na nedostatek čipů, kdy výrobci zvyšují kapacitu u mnoha technologií."

Mnoho dalších velkých firem v oblasti polovodičů - například Nvidia, AMD a Qualcomm - nepotřebuje utrácet tak obrovské částky, protože jsou "fabless", řekl CNBC Glenn O'Donnell, ředitel výzkumu v analytické společnosti Forrester.

"Navrhují čipy a pak uzavírají smlouvy s někým, jako je TSMC, aby čipy skutečně vyrobil," řekl.

Nedostatek čipů pokračuje

Navzdory obrovským investicím se polovodičový průmysl stále potýká s problémy s výrobou dostatečného množství čipů.

"Prostě nedokážeme vyrobit dostatek čipů, abychom uspokojili nenasytnost společnosti po čemkoli poháněném polovodiči," řekl O'Donnell.

Čipy se používají ve všem od rychlovarných konvic a praček až po sluchátka a raketové systémy stíhaček. Mnohé výrobky, například automobily, obsahují desítky čipů.

Někteří spekulují, že až všechny nové továrny začnou vyrábět více čipů, nastane "přebytek čipů", ale O'Donnell s tím nesouhlasí.

"Lidstvo je na technologii závislé," řekl. "Poptávka se bude nadále zvyšovat, nikoliv klesat. Ve skutečnosti jsem skeptický k tomu, že všechny tyto investice jsou skutečně dostatečné."

V krátkodobém horizontu Hanbury očekává, že zotavení z nedostatku čipů bude velmi "trhané", a dodává, že nedostatek v jedné oblasti umožňuje vyrábět více různých koncových produktů (například PC).

"To však následně zvyšuje poptávku po všech ostatních čipech potřebných k výrobě tohoto konečného produktu," řekl. "Je to tak trochu jako problém "plácni krtka"."

Z dlouhodobého hlediska vidí Hanbury v příštích dvou až třech letech jen malé riziko nadměrné nabídky, protože vybudování nedávno oznámených továren na výrobu čipů bude nějakou dobu trvat.

"Sledujeme však budoucí nadměrnou nabídku," řekl a dodal, že další zařízení budou pravděpodobně postavena, jakmile vlády upřesní a dokončí své pobídkové programy.

Někteří méně známí výrobci čipů také plánují v letošním roce zvýšit své výdaje.

Infineon se sídlem v Mnichově, největší evropský výrobce čipů, ve středu uvedl, že vynaloží další 2,4 miliardy eur (2,7 miliardy USD) na rozšíření provozu, aby uspokojil poptávku.

Mezitím francouzsko-italský výrobce čipů ST Micro minulý týden uvedl, že v letošním roce plánuje zdvojnásobit investice až na 3,6 miliardy dolarů, aby uspokojil poptávku. V loňském roce firma se sídlem v Ženevě, mezi jejíž největší zákazníky patří výrobce elektromobilů Tesla a výrobce iPhonů Apple, utratila 1,8 miliardy dolarů.

Z investic výrobců čipů bude těžit několik dalších společností v dodavatelském řetězci polovodičů.

"Sledujte společnosti jako ASML, Applied Materials a Air Products," řekl O'Donnell. "Jsou to klíčoví dodavatelé těchto výrobců čipů, takže se chystají zažít svůj vlastní cyklus boomu.".

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články