Autor: Radka Guzi

Samsung plánuje postavit továrnu na výrobu čipů v Texasu za 17 miliard dolarů

Společnost Samsung oznámilo svoji největší investici, kterou chce získat soběstačnost v oblasti čipů.

Nedostatek čipů na trhu nebere konce, má vliv nejen na automobilový průmysl, ale i především na trh s telefony a počítači. Spoustu společností dokonce i pozastavila svoji výrobu a musela omezit množství nabízených produktů. Společnost Samsung této krizi z nedostatků čipů hodlá čelit vlastní továrnou na výrobu čipů v Texasu. Celková investice se odhaduje na 17 miliard dolarů. Jedná se přitom o největší investici, kterou kdy společnost v USA uskutečnila. V investici jsou zahrnuty budovy, vylepšení nemovitostí, stroje a zařízení. Společnost Samsung očekává zahájení stavebních prací v první polovině roku 2022 a predikuje uvedení továrny do provozu v druhé polovině roku 2024.

Továrna

Továrna bude sídlit v Taylor poblíž Austinu v Texasu. Společnost si od této investice slibuje větší soběstačnost a zmírnění globálního nedostatku čipů. Jihokorejský technologický gigant informoval, že zařízení se bude rozkládat na rozloze 5 milionů metrů čtverečních. Cílem továrny bude pomoci zvýšení výroby pokročilých logických polovodičů, které se používají v telefonech a počítačích. Je zřejmé, že i Samsung nutně potřebuje zvětšit svoji kapacitu, aby vybudoval další produkci.

Společnost Samsung

Samsung zahájil činnost v USA v roce 1978 a zaměstnává více než 20 000 lidí po celé zemi. Nejnovější investice vynese dle očekávání Samsungu v USA na více než 47 miliard dolarů. Hovoří se také o rozšíření geografické rozmanitosti z Asie.

V únoru prezident Joe Biden prohlásil, že domácí výroba polovodičů je pro jeho administrativu prioritou. Jeho administrativa doufá, že napraví přetrvávající nedostatek čipů a vyřeší obavy zákonodárců, že outsourcing výroby čipů způsobil, že USA jsou zranitelnější vůči narušení dodavatelského řetězce.

Texas

Guvernér Texasu Greg Abbott si od investice slibuje značnou příležitost pro jeho obyvatele v podobě nabídky pracovních míst a dalších prosperit.

Samsung již dnes disponuje s dobře zavedeným ekosystémem partnerů a dodavatelů v Texasu, protože již továrnu v Austinu má. Jedná se o strategické místo, kde má svá vývojová centra mnoho polovodičových společností.

Samozřejmě tak jako u každé velké investice nepochybně existovaly místní pobídky jako daňové úlevy, financování a další, které povzbudily Samsung k výstavbě právě v Texasu.

Globální propojení a riziko

Výroba polovodičů v USA v posledních desetiletí upadala a Washington to oprávněně považuje za národní bezpečnostní riziko. Texas má správné počasí s geologickou stabilitou pro taková zařízení a dobrou zásobu technicky zdatných pracovníků.

V situaci globální ekonomiky nám pandemické důsledky ukázaly, jak může být tako ekonomika náchylná a citlivá. Uvědomění si ekonomické závislosti a její vymanění je bezpochyby významně strategické rozhodnutí.

Konkurence

Dva hlavní rivalové Samsungu na trhu výroby polovodičů jsou Intel a TSMC. V březnu Intel oznámil, že utratí 20 miliard dolarů na vybudování dvou nových továren na výrobu čipů v Arizoně. Mezitím TSMC také staví novou továrnu v Arizoně. Toto konkurenční prostředí by mohlo vést k rychlejšímu vývoji inovací.

Naprostá většina světových čipů se v současnosti vyrábí v Asii, přičemž zejména Tchaj-wan a Jižní Korea jsou centry této aktivity. Společnost TSMC se sídlem v Hsinchu na Tchaj-wanu odpovídala za 24 % světové výroby polovodičů v roce 2020, oproti 21 % v roce 2019.

Zdroje:

cnbc.com

freepik.com

Nejnovější články