Šéf AWS říká, že nejziskovější segment Amazonu teprve začíná

Investorům se bude líbit, co řekl výkonný ředitel společnosti Amazon. Většina lidí (a mnoho investorů) stále považuje společnost Amazon (AMZN 1,75 %) za firmu zabývající se elektronickým obchodem, protože Amazon se stal pro spotřebitele všudypřítomným.

Investorům se bude líbit, co řekl výkonný ředitel společnosti Amazon.

Většina lidí (a mnoho investorů) stále považuje společnost Amazon (AMZN) za firmu zabývající se elektronickým obchodem, protože Amazon se stal pro spotřebitele všudypřítomným. Možná si však tolik neuvědomují, že Amazon Web Services (AWS) je od roku 2006 jiskrou společnosti, která generuje hotovost na financování elektronického obchodu a dalších projektů a stala se nejziskovějším segmentem Amazonu.

Jedním z těch, kdo to ví, je Adam Selipsky, šéf AWS ve společnosti Amazon. V nedávném rozhovoru zdůraznil, že před AWS je stále obrovská příležitost a že se může stát mnohem větší součástí celé společnosti. Zde je to, co by investoři měli vědět o tom, co Selipsky řekl.

Pro AWS je to stále "Den 1".

Amazon Web Services je cloudová platforma, soubor hardwaru a softwaru, který nabízí výpočetní služby, jako jsou úložiště, servery a sítě, které může využívat společnost Amazon a které si mohou ostatní podniky pronajmout na základě měřeného modelu účtování, který generuje velké opakované příjmy.Klienti AWS mohou ke službám přistupovat na dálku, takže není nutné investovat do zřízení nebo údržby fyzického výpočetního systému. Vše probíhá přes internet, takže firmy nemusí používat servery ani jiné vybavení.

Úspěch společnosti AWS při nabízení této služby z ní učinil vedoucí cloudovou platformu na světě; Statista odhaduje, že odvětví cloudových platforem má dnes celosvětovou hodnotu 180 miliard dolarů a společnost AWS ovládá odhadem 33 % trhu.

Když Selipsky minulý týden v rozhovoru pro televizi CNBC hovořil o příležitostech společnosti AWS, poznamenal, že zhruba 10 % světového IT přešlo do cloudu, což znamená, že AWS stále funguje, jako by byl pro tento segment společnosti "den 1" a většina jejího růstu teprve přijde. Zmínka o dni 1 souvisí s filozofií, kterou prosazoval bývalý generální ředitel Jeff Bezos a která zahrnuje udržování mentality start-upu, který bojuje s výzvami, přijímá změny a využívá rychlé rozhodování.

AWS je místo, kde jsou zisky

Růst AWS by mohl být pro investory tím nejlepším možným obchodním výsledkem, protože jde o nejziskovější podnikání společnosti Amazon. Podnikání v oblasti elektronického obchodu sice generuje spoustu příjmů, ale je cenově konkurenceschopné a vyžaduje výdaje na logistiku a mzdové náklady na jeho podporu.

Společnost Amazon v roce 2021 celkově vygenerovala provozní zisk ve výši 24,8 miliardy dolarů a AWS z něj měla na svědomí 18,5 miliardy dolarů (tj. 74 %). V podstatě jde o to, že obchodní segment, který se na celkových příjmech podílí 14 %, generuje zhruba tři čtvrtiny celkového provozního zisku společnosti Amazon.

Tržby AWS v roce 2021 dosáhly 62 miliard dolarů, což představuje 37% nárůst oproti roku 2020. I kdyby společnost AWS v příštích třech letech vzrostla jen o 25 %, zdvojnásobí svou velikost. Zůstala by menšinovou částí podnikání společnosti Amazon s ročními příjmy ve výši 124 miliard dolarů. Za předpokladu, že by však marže zůstaly stejné, vzrostl by celkový provozní zisk společnosti Amazon do třetího roku o 48 %, z 25 miliard na 37 miliard dolarů. AWS je natolik ziskový, že dokáže i přes svou malou velikost pohnout hospodářským výsledkem Amazonu, což bude mít větší dopad, až se AWS stane větším přispěvatelem.

Růst společnosti AWS a její větší přínos by měl pomoci financovat další investice do rozšiřování rozvíjejících se vedlejších činností společnosti Amazon, včetně digitálních reklam a obsahu.

Co může být hnací silou růstu společnosti AWS

Za poslední čtyři čtvrtletí dosáhl Amazon celkových tržeb ve výši 478 miliard dolarů a zdá se, že se nevyhnutelně blíží k dosažení ročních tržeb ve výši 1 bilionu dolarů. Z hlediska tržeb je AWS ve velkém plánu Amazonu stále malá, na tržbách se podílí pouhými 14 %. Selipsky si myslí, že se to postupně změní.

Šéf segmentu má pravděpodobně pravdu. Společnost Grand View Research odhaduje, že cloud computing představuje celosvětový byznys v hodnotě 484 miliard dolarů, který by do roku 2030 mohl vzrůst na 1,5 bilionu dolarů. Ztrojnásobení trhu do roku 2030 by mohlo snadno znamenat ztrojnásobení i pro AWS. Společnost AWS by mohla využít svého vedoucího postavení v oblasti cloudových platforem a rozšířit svou nabídku, aby získala podíl na trhu v dalších mezerách v rámci cloud computingu. Již dnes nabízí více než 200 služeb.

Priority a okolnosti se mohou vždy změnit, ale je pravděpodobné, že roční příjmy společnosti Amazon z AWS ve výši 67 miliard dolarů budou moci růst až do roku 2030 a možná i mnohem déle. Proto stojí za to přidat tuto akcii do svého portfolia.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články