Autor: Adam Spáčil

Shopify klesá o 80 %: Měli byste si koupit akcie?

Klesající cena akcií nemusí nutně znamenat, že jsou akcie levné. E-obchodní společnost Shopify (SHOP) byla během COVID-19 velkým vítězem, ale akcie upadly do nemilosti a od svého vrcholu se propadly o neuvěřitelných 80 %.

Klesající cena akcií nemusí nutně znamenat, že jsou akcie levné.

E-obchodní společnost Shopify (SHOP) byla během pandemie velkým vítězem, ale akcie upadly do nemilosti a od svého vrcholu se propadly o neuvěřitelných 80 %. Wall Street může být krátkodobě iracionální, ale tváří v tvář tak výraznému poklesu je fér klást si otázky.

Investoři mohou při zkoumání společnosti Shopify odhalit více otázek než odpovědí. Zde se dozvíte, co se děje a proč by investoři neměli předpokládat, že akcie společnosti Shopify jsou levné jen proto, že se tak propadly.

Ocenění je o perspektivě

Shopify zůstává vítěznou investicí; od IPO v roce 2015 akcie společnosti vzrostly o více než 1 200 %. Kdysi však akcie vzrostly o 6 000 % a za posledních 18 měsíců ohromně klesly. Akcie se na první pohled jeví jako výhodná koupě; pokud vycházíme z poměru ceny k prodejům (P/S) 8, jedná se pravděpodobně o nejlevnější ocenění vůbec. Ale ne vždy je to tak jednoduché; porovnejme například ocenění společnosti Shopify s nesporným králem amerického elektronického obchodu, společností Amazon:

I při svém historicky nejnižším ocenění je společnost Shopify zhruba třikrát dražší než akcie Amazonu. Investoři tak nyní stojí před otázkou, zda si Shopify zaslouží takovou prémii oproti Amazonu. Pokud ne, existuje velká šance, že pan Market může společnost Shopify dále rozprodávat nebo zvýšit ocenění společnosti Amazon - nebo obojí. Základní ukazatele společnosti mají tendenci diktovat, kam se budou ceny dlouhodobě pohybovat.

Měla by společnost Shopify získat prémii oproti Amazonu?

Srovnejme některé kritické základní údaje mezi oběma společnostmi; Shopify je mnohem menší společnost než Amazon a roste rychleji. Můžete si všimnout, že růst tržeb společnosti Shopify před několika lety trvale přesahoval 30 % a během pandemie se ještě zvýšil. Zatímco Amazon byl o něco pomalejší a stabilnější. Lze snadno argumentovat pro prémiové ocenění společnosti Shopify, pokud bychom vycházeli pouze z růstu tržeb.

Blíže se však podíváme na některé problémy. Za prvé, růst společnosti Shopify se v průběhu času znatelně zpomalil. Její poslední čtvrtletí, kdy dosáhla 15% růstu, je na hony vzdálené období před několika lety. Ano, růst Amazonu se mezi lety 2021 a 2022 také zpomalil, ale rozdíl v tempech růstu mezi oběma společnostmi je pravděpodobně menší než kdykoli předtím.

Pak se dostanete k finančním údajům jednotlivých společností. Amazon je v současné době ziskovější společností než Shopify. Oběma společnostem v uplynulém roce vyschl volný peněžní tok kvůli prudce rostoucím nákladům na přepravu, mzdám a dalším provozním výdajům. Společnost Amazon však proměňuje 7 % svých tržeb v provozní zisk, zatímco společnost Shopify 2 %. Amazon je přitom stále ziskový i po stránce výsledku hospodaření, když za uplynulý rok dosáhl čistého zisku 11,6 miliardy dolarů, zatímco Shopify zůstává v červených číslech.

Z dlouhodobého hlediska jsou asi nejdůležitější pokračující investice společnosti Shopify do doplnění logistického segmentu, aby mohla lépe konkurovat společnosti Amazon. Mezitím pokračuje růst dojné krávy společnosti Amazon, Amazon Web Services (AWS), která by měla časem přinést do pokladny společnosti více peněz.

Amazon může být dnes lepší akcií k nákupu

Tím nechci říci, že je Shopify na špatném místě, ale argument, že si akcie zaslouží mnohem vyšší násobek než Amazon, je podle mého názoru vratký. Společnost Shopify nemá podnik podobný AWS, který by generoval tuny peněžních toků, a její zvýšené investice by mohly na nějakou dobu zbrzdit finanční výsledky společnosti Shopify, i když jsou tyto investice nezbytné pro její dlouhodobé konkurenční postavení.

Někdy se akcie dostanou na hromádku too hard akcií, a právě tam nyní vidím společnost Shopify. Sama o sobě Shopify stále nabízí mnoho zajímavého pro dlouhodobé investory, ale Amazon může být akcií, která investorům přinese největší krátkodobý růst díky AWS a tomu, o kolik jsou dnes akcie levnější.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články