Skrze tyto ETF můžete investovat do Bidenova plánu pro infrastrukturu USA

Americký prezident Joe Biden ve středu představil ambiciózní plán na přestavbu infrastruktury USA. Nabízí se hned několik investičních příležitostí.

Obrázek: freepik.com

Prezident Joe Biden odhalil ambiciózní plán na přestavbu americké infrastruktury „The American Jobs Plan“ a to skýtá příležitost pro některé akcie a ETF. Web MarketWatch.com představil několik těchto infrastrukturních akcií již v listopadu minulého roku, které jsou ovšem stále dobrou volbou pro zhodnocení vašeho kapitálu.

Přesto jsou zde i méně evidentní volby, které by ale měly nabízet excelentní výnosy podle toho, co prezident Biden plánuje. MarketWatch.com se poradil s hlavou průzkumu trhu pro podílový fond CFRA, Toddem Rosenbluthem a zde jsou jeho doporučení.

Broadband

Širokopásmové internetové připojení (broadband) nazval Biden novou elektřinou. „Je důležité, aby Američané měli možnost pracovat, vzdělávat se, dosáhnout na zdravotní péči a zároveň byli připojeni.“

Pro investici do této sféry, Rosenbluth navrhuje Defiance Next Gen Connectivity, které je součástí fondu FIVG se stejnojmenným ticker symbolem. Jejich holding pokrývá celou škálu společností, od těch malých až po giganty v tomto odvětví včetně specialisty na mobilní antény, routery, mobilní operátory, satelitové komunikace, optické kabely, datová centra a jiné. FIVG má zhruba 1.1 miliardu v aktivech, účtuje si 0.003% a funguje již dva roky.

Další možností je Pacer Benchmark Data & Infrastructure Real Estate SCTR jež je součástí fondu SRVR. Tato firma je více specializovaná na správu nemovitostí spojených se zaváděním širokopásmového připojení. Je ovšem důležité říct, že SRVR je složeno z více nemovitostních fondů, které mohou mít odlišný dopad na váš kapitál než samotné akcie.

Voda

„Plán prezidenta Bidena se chystá zbavit všech olověných potrubí v rozvodech naší pitné vody s cílem zlepšení zdravotního stavu našich dětí a znevýhodněných komunit,“ říká Bilý dům.

„Tohle je sféra, o které jsem si myslel že zůstane nepovšimnuta, ale jsem příjemně překvapen, že toto ETF má miliardu a půl,“ říká Rosenbluth. Jedná se o fond Invesco Water resources (PHO). Rosenbluth podotýká že je PHO „extrémně diversifikovaná“ s podíly ve vodovodních zařízeních, těžké technice a industriálních a materiálních firmách, které produkují vybavení nutné pro zlepšení vodní infrastruktury v USA.

Bonus takovýchto ETF je, že „většinou operují napříč sektory. Obklopují tuto investiční tezi a vy se podílíte na výstavbě většího ekosystému, který propojuje právě potřebné vybavení a služby,“ doplňuje Rosenbluth.

Obnovitelná energie

Jak již MarketWatch informoval v květnu, ETF zaměřené na obnovitelné zdroje energie se propadly v posledních týdnech i přes štědré návrhy investic v Bidenově plánu American Jobs. Tehdy Rosenbluth řekl, že jsou to velice lukrativní dlouhodobé investice. Přesně rok poté jsou ty nejoblíbenější ETF obnovitelných zdrojů stále pozadu po velkém rally v roce 2020. Ten největší, Global Clean Energy ETF (ICLN), spadl o 14%, zatímco Ivesco Solar (TAN) chybí 11%. Tato skupina se těšila růstu ve středu, kdy Biden oznamoval svůj plán, což může naznačit dlouhodobější růst, pokud bude legislativa pokračovat. Další fondy stojící za zmínku jsou First Trust Nasdaq Clean Edge Green Enery Index Fund (QCLN) a ALPS Clean Energy (ACES).

Doprava

Dopravní sektor nezažije okamžitý skok na základě Bidenova plánu, nicméně transport osob a věcí zažije nepřímý růst, neboť dělníci, materiály a technika budou přemisťovány po USA skrze leteckou, vlakovou a automobilovou dopravu.

Rosenbluth radí, aby investoři zvážili buď TransportationIYT (IYT), nebo SPDR S&P Transportation (XTN). „Ačkoli tyto investice nebudou profitovat hned v prvních fázích implementace Bidenova plánu, budou zajisté těžit v dlouhodobějším horizontu.“

Zdroje: MarketWatch.com, Freepik.com

Nejnovější články