Sony postaví továrnu na čipy za miliardy dolarů

Společnost Sony plánuje spolu s taiwanským výrobcem čipů TSMC vybudovat v Japonsku novou továrnu na čipy za minimálně 7 miliard dolarů (154 miliard Kč). Země tak chce řešit globální nedostatek čipů a stát se v jejich výrobě soběstačná.

Společnost Sony plánuje spolu s taiwanským výrobcem čipů TSMC vybudovat v Japonsku novou továrnu na čipy za minimálně 7 miliard dolarů (154 miliard Kč). Země tak chce řešit globální nedostatek čipů a stát se v jejich výrobě soběstačná. 

Japonské technologické společnosti jsou stále nejdůležitějšími hráči na světovém trhu s elektronikou a přestože Japonsko dříve bývalo i lídrem ve výrobě čipů, dnes je země zcela závislá na jejich dovozech. Vlastními polovodiči dokáže pokrýt maximálně 30 procent potřeb svých firem, které dnes musí výrazně omezovat výrobu.

Partnerem společnosti Sony Group se stává Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), která je největším světovým výrobcem čipů. Nová společná továrna na hlavním ostrově Kyushu bude její první velká investice v Japonsku. Vláda v Tokiu hodlá až polovinu nákladů na výstavbu továrny dotovat.

Sony Group přitom už má na ostrově Kyushu velkou továrnu na výrobu obrazových senzorů. Stále ovládá polovinu světového trhu se senzory používanými v chytrých telefonech a fotoaparátech. Nejnovější senzory se objevují i v automobilech s funkcemi pro autonomní řízení. Generální ředitel společnosti Sony Kenichiro Yoshida už dříve řekl, že vlastní výroba čipů je nutná pro udržení konkurenceschopnosti Japonska ve světě. 

Soustředění nejmodernější výroby čipů na Taiwan bylo v minulosti dáno levnější prací i koncentrací kvalifikovaných inženýrů v TSMC, která je dnes mimo jiné i hlavním dodavatelem pro americký Apple Inc. 

Plánovaná investice přichází v době, kdy covidová pandemie na čas prakticky zastavila na Taiwanu výrobu a nedostatek čipů postihl všechny vyspělé světové ekonomiky. Na krizi zareagovali i Spojené státy, když Washington na začátku letošního roku schválil uvolnit 52 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč) na podporu vývoje a výroby čipů. 

Akcie Sony Corporation (SONY) se obchodují na hlavní americké burze NYSE. Poslední půlrok vykazují značnou volatilitu mezi 93 až 118 dolary za akcii. Akcie jsou v současné době relativně podhodnocené hluboko pod maximy, což může být ideální doba pro jejich nákup. Podle burzovních analytiků ze společnosti Zacks Investment jsou dobrou volbou pro dlouhodobé investice. 

Zdroje: finance.yahoo.com, nikkei.com, zacks.com, Freepik

Nejnovější články