Autor: Adam Spáčil

Současná rally na akciovém trhu není udržitelná, protože zisky se zhoršují a zvyšování sazeb Fedu brzdí ekonomiku

BlackRock trvá na svém doporučení, aby investoři podvážili akcie, a označuje současnou rally za neudržitelnou kvůli zhoršujícím se podnikovým ziskům a pokračujícímu zvyšování úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému.

BlackRock trvá na svém doporučení, aby investoři podvážili akcie, a označuje současnou rally za neudržitelnou kvůli zhoršujícím se podnikovým ziskům a pokračujícímu zvyšování úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému.

Podle společnosti BlackRock vzrostl index S&P 500 od svého minima v polovině června přibližně o 18 %, zatímco index Nasdaq 100 vyskočil o více než 20 %, protože inflace vykazovala známky ochlazení a Fed signalizoval, že budoucí zvyšování úrokových sazeb by mohlo být menší než nedávné zvyšování o 75 bazických bodů.

Investoři by však neměli příliš doufat, že to nejhorší z poklesu akciového trhu je již za námi.

"Akcie vyskočily díky nadějím, že Fed brzy pozastaví zvyšování úrokových sazeb, protože inflace klesá. Myslíme si, že je to předčasné, a vidíme, že inflace se ustálila nad úrovní před Kovidem," uvedla společnost BlackRock.

Pokud inflace zůstane zvýšená, pak je pravděpodobné další zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu. Kromě toho by se mohly do centra pozornosti dostat zisky podniků, protože spotřebitelé přesunou své výdaje od zboží ke službám.

"Vidíme, že Fed zvýší sazby na úroveň, která zbrzdí ekonomický restart. Zisky podniků mohou ještě více oslabit, protože se přesunou výdaje spotřebitelů a ziskové marže se sníží," uvedla společnost BlackRock.

Zisky za druhé čtvrtletí se ukázaly jako odolné, ale současné složení ekonomiky ve vztahu k akciovému trhu podle společnosti BlackRock znamená, že do budoucna by výsledky hospodaření mohly ovlivnit ceny akcií.

To proto, že výdaje spotřebitelů se přesouvají od zboží ke službám a zisky v indexu S&P 500 jsou tvořeny převážně společnostmi vyrábějícími zboží.

"Očekává se, že zisky spojené se zbožím budou v letošním roce tvořit 62 % zisků v indexu S&P 500 oproti 38 % zisků spojených se službami. Kromě toho akciový trh není ekonomikou. V první polovině letošního roku tvořilo zboží méně než třetinu americké ekonomiky. To znamená, že boom ve službách nepohání zisky S&P 500 tolik jako ekonomika," vysvětluje společnost BlackRock.

Mimochodem, celkové výdaje by mohly být připraveny k poklesu, protože společnost BlackRock se domnívá, že ekonomická aktivita v USA se bude snižovat, protože země se vyrovnává s omezeními ve výrobě a nabídce pracovních sil.

Konec společnost BlackRock vypočítala, že růst zisků S&P 500 se "zastavil", když se vyloučí energetický a finanční sektor, a to ze 4% ročního růstu ještě v minulém čtvrtletí.

"Nehoníme se za rally. Proč? Za prvé, očekávání trhu ohledně holubičího obratu [Fedu] jsou předčasná. Myslíme si, že obrat přijde později, protože Fed prozatím reaguje na tlak na zkrocení inflace. Za druhé, názory trhu na zisky považujeme za příliš optimistické," uzavírá společnost BlackRock.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články