Autor: Petr Jůn

SPAC nesoucí Trumpovu sociální síť na burzu dosáhl ohodnocení 2 miliardy dolarů

Akcie SPACu spojená s plánovanou digitální mediální platformou bývalého prezidenta Donalda Trumpa tento týden prudce vzrostla.

Akcie SPACu spojená s plánovanou digitální mediální platformou bývalého prezidenta Donalda Trumpa tento týden prudce vzrostla. Stalo se tak několik dní po odhalení vyšetřování SEC, které přineslo oznámení, že dvě společnosti sehnaly od investorů odhadem 1 miliardu dolarů pro TRUTH social.

SPAC (Special Purpose Acquisition Company) je společnost vytvořená výhradně za účelem koupě jiné firmy a jejího vstupu na burzu - alternativa k tradičnímu IPO. Je to vysoce rizikový, ale potenciálně ziskový způsob, jak se dostat do prvního patra nové akcie.

Cena akcií společnosti Digital World Acquisition Corp. (DWAC), účelové akviziční společnosti, se po výprodeji z minulého měsíce na konci týdne zvýšila o zhruba 25 %. Tržní kapitalizace společnosti se nyní pohybuje kolem 2 miliard dolarů. Tento nárůst přišel po týdnu plném událostí pro společnosti DWAC a Trump Media & Technology Group Corp. (TMTG), která popsala aspirace na to, aby stránka TRUTH Social a doprovodná aplikace sloužily jako "konzervativní mediální vesmír.”

Před týdnem obě společnosti oznámily, že se dohodly na financování webu, přičemž investoři podle tiskové zprávy přislíbili společnosti TRUTH Social více než 1,25 miliardy dolarů. Identita investorů zůstává neznámá, financování však bude fungovat jako investice "PIPE", tedy soukromé investice do veřejného kapitálu. V pondělí pak vyšlo najevo, že transakci vyšetřuje americká Komise pro cenné papíry a burzy a další regulační orgány, jak vyplývá ze zprávy podané Komisi pro cenné papíry a burzy. Vyšetřování podle zprávy začalo na začátku listopadu. Po oznámení fúze z 20. října se koncem října začal partnerstvím zabývat také soukromý regulační orgán Financial Industry Regulatory Authority (FINRA). Společnost však uvedla, že ani FINRA, ani SEC nezjistily žádné známky protiprávního jednání, a společnost uvedla, že s oběma úřady spolupracuje.

Společnost TMTG v říjnu uvedla, že po listopadové zkušební beta verzi, která byla určena pouze pro zvané, se očekává spuštění webu a doprovodné aplikace na začátku roku 2022. Kritici upozorňovali na to, jak málo informací bylo o fungování společnosti Truth Social odhaleno. "Jedná se o společnost, která má údajně hodnotu 2 miliardy dolarů. Neznámý investor nebo investoři do ní kopli 1 miliardy dolarů. Ale existuje jen málo důkazů, že skutečně existuje," uvedl novinář Judd Legum v sérii tweetů o tomto podniku.

Montley Fool, soukromá společnost poskytující finanční a investiční poradenství, o tomto SPACu říká: "Digital World Acquisition Company spadá do kategorie meme-stock a někdy je náchylná k velkým cenovým výkyvům při relativně malém množství zpráv.” Souvisí to s kontroverzní osobou Donalda Trumpa. Oznámení o založení této platformy totiž přišlo poté, co byl bývalý prezident začátkem tohoto roku trvale vyloučen z několika hlavních sociálních médií kvůli porušování zásad, včetně Facebooku, Twitteru a YouTube.

Zdroj: businessinsider.com, Unsplash

Nejnovější články