Společnost Apple oznámila, že zvýší platy firemních a maloobchodních zaměstnanců v podmínkách napjaté situace na trhu práce

Společnost Apple ve středu oznámila, že ještě letos zvýší mzdy firemních a maloobchodních zaměstnanců.

Společnost Apple ve středu oznámila, že ještě letos zvýší mzdy firemních a maloobchodních zaměstnanců. Tento krok přichází v době historicky napjaté situace na trhu práce v USA a v době, kdy se zaměstnanci potýkají s rostoucí inflací a životními náklady.

Společnost Apple přistoupila k tomuto kroku poté, co společnosti Google, Amazon a Microsoft v minulých týdnech změnily své struktury odměňování, aby zaměstnancům vyplácely vyšší mzdy ve snaze udržet a přilákat talenty.

"Podpora a udržení nejlepších členů týmu na světě nám umožňuje poskytovat zákazníkům ty nejlepší a nejinovativnější produkty a služby," uvedl zástupce společnosti Apple v prohlášení. "Letos v rámci každoročního procesu hodnocení výkonnosti zvyšujeme celkový rozpočet na odměňování."

Apple také zvýší nástupní mzdu svých zaměstnanců v maloobchodě v USA z 20 na 22 dolarů za hodinu. Prodejny v některých regionech mohou mít vyšší nástupní mzdu, uvedla společnost Apple.

Zvýšení mezd v maloobchodě bylo oznámeno v době, kdy společnost Apple čelí protestům odborů v maloobchodě po celé zemi. Zaměstnanci prodejny v Atlantě ve státě Georgia budou v červnu hlasovat o tom, zda se chtějí sdružit v odborové organizaci Communication Workers of America.

Inflace dosáhla v USA v dubnu 8,3 %, což je nejrychlejší tempo za posledních 40 let, zatímco nezaměstnanost zůstává nízká a činí 3,6 %. Tato kombinace faktorů přiměla mnoho pracovníků, zejména v oborech s vysokou poptávkou, jako jsou technologie, hledat lepší platové nebo flexibilnější podmínky v jiných společnostech.

Existují určité náznaky, že horký trh práce pro pracovníky v oblasti technologií může v reakci na tržní podmínky zpomalovat. Společnosti Facebook, Snap a Nvidia nedávno uvedly, že v reakci na tržní podmínky zpomalí nábor zaměstnanců, aby kontrolovaly náklady.

Apple je i nadále gigantem se silnou hotovostní pozicí, jehož tržby v roce 2021 vzrostou o 34 % na více než 297 miliard dolarů s 43% hrubou marží.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články