Autor: Adam Spáčil

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta by mohla díky přívalu nákupů akcií a obchodů investovat 33 miliard dolarů za méně než 18 měsíců

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta je na cestě investovat více než 33 miliard dolarů během 18 měsíců.

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta je na cestě investovat více než 33 miliard dolarů během 18 měsíců.

V letošním roce vložila společnost známého investora do akcií Occidental Petroleum za 11 dní přibližně 7 miliard dolarů a získala akcie HP v hodnotě 4 miliard dolarů. Buffett také během necelých dvou týdnů uzavřel dohodu o převzetí společnosti Alleghany za 11,6 miliardy dolarů.

James Shanahan, hlavní analytik společnosti Edward Jones, očekává, že v příštím roce dojde k několika dalším transakcím. Berkshire pravděpodobně vynaloží přibližně 4 miliardy USD na zvýšení svého podílu ve společnosti Pilot Flying J na 80 % na začátku roku 2023, řekl pro Insider.

Buffettova společnost navíc možná brzy koupí 8 % akcií Berkshire Hathaway Energy, které vlastní rodina Waltera Scotta mladšího, až do své smrti v září loňského roku ředitele společnosti. Tím by se její podíl zvýšil na více než 99 %, uvedl Shanahan.

Pokud Berkshire vyplatí 33 miliard dolarů, překročí tím částku 30 miliard dolarů, kterou do akcií vložila v roce 2020, a převýší částku 8 miliard dolarů, kterou do akcií investovala v loňském roce (bez ohledu na prodeje akcií v obou letech).

Překonala by také 25 miliard dolarů, které vynaložila na zpětný odkup akcií v roce 2020, a 27 miliard dolarů, které do odkupu vložila v loňském roce.

Bez ohledu na to může mít Berkshire stále problémy s tím, aby se jí podařilo snížit objem hotovosti. Společnost generuje každých pět čtvrtletí volný peněžní tok ve výši přibližně 33 miliard USD, uvedl Shanahan pro Insider.

"Pokud nedojde k dalším investicím, je velká šance, že Berkshire bude mít v polovině roku 2023 stále 150 miliard dolarů v hotovosti," řekl.

Akcie společnosti Berkshire letos vzrostly o 14 %, čímž překonaly 8% pokles indexu S&P 500 za stejné období. Shanahan tento týden snížil rating na "držet" a tvrdí, že současná cena již odráží pravděpodobnost, že akcie letos překonají své kolegy z oblasti finančních služeb, nedávné silné zisky a příval nákupů.

Konglomerát vlastní řadu podniků včetně společností Geico, See's Candies a Burlington Northern Railway. Drží také mnohamiliardové podíly ve společnostech Apple, Coca-Cola, Kraft Heinz a dalších veřejných firmách.

Buffett, kterému se přezdívá "mudrc z Omahy", bude příští týden na každoročním setkání akcionářů společnosti Berkshire ve svém rodném městě několik hodin odpovídat na otázky. Centimiliardář nedávno prohlásil, že se jedná o "velmi, velmi důležité setkání".

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články