Autor: Adam Spáčil

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta odhalila podíl ve společnosti Activision Blizzard ve výši 1 miliardy dolarů

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta vytvořila v minulém čtvrtletí miliardový podíl ve společnosti Activision Blizzard, než se Microsoft v lednu letošního roku dohodl na převzetí tohoto videoherního giganta.

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta vytvořila v minulém čtvrtletí miliardový podíl ve společnosti Activision Blizzard, než se Microsoft v lednu letošního roku dohodl na převzetí tohoto videoherního giganta.

Společnost známého investora nakoupila 14,7 milionu akcií studia Call of Duty a World of Warcraft, čímž na konci prosince získala téměř 2% podíl v hodnotě 975 milionů dolarů, jak vyplývá z pondělního hlášení Komise pro cenné papíry.

Společnost Microsoft se v lednu dohodla na převzetí společnosti Activision Blizzard za 69 miliard dolarů, což přispělo k růstu ceny akcií videoherní společnosti o 21 % v tomto roce a ke zvýšení hodnoty podílu společnosti Berkshire na 1,2 miliardy dolarů.

Akcie společnosti Activision Blizzard se loni od svého únorového vrcholu do listopadového dna propadly o 45 %, protože vývojářská společnost překonala několik interních problémů, což ji pravděpodobně zlevnilo natolik, že vzbudila zájem Buffetta a jeho zástupců.

Pokud Microsoft získá souhlas regulačních orgánů s nabídkou 95 dolarů za akcii Activision Blizzard, bude mít podíl společnosti Berkshire hodnotu 1,4 miliardy dolarů. Buffetta mohou potěšit podmínky transakce, která se týká výhradně hotovosti, protože se vyhýbá nákupu akcií Microsoftu pro Berkshire vzhledem k tomu, že je nejlepším přítelem Billa Gatese a nechce vyvolat podezření, že jedná na základě interních informací.

Buffettova společnost provedla několik dalších změn ve svém portfoliu. Například snížila své podíly ve společnostech AbbVie a Bristol-Myers Squibb o téměř 80 %, snížila své podíly ve společnostech March & McLennan a Royalty Pharma a prodala svou pozici ve společnosti Teva Pharmaceuticals.

Na druhé straně zvýšila svůj podíl ve společnosti Chevron o třetinu na 38,2 milionu akcií. Rovněž zveřejnila podíl v Nubank ve výši 1 miliardy USD poté, co tento brazilský věřitel v prosinci debutoval na burze.

Celkově se hodnota amerického akciového portfolia Berkshire v posledním čtvrtletí roku 2021 zvýšila o 13 % na 331 miliard dolarů.

Berkshire vlastní řadu podniků, včetně cukrovinek See's a Geico, a drží miliardové podíly ve společnostech Apple, Coca-Cola a dalších veřejných firmách. Na konci září se také pyšnila 149 miliardami dolarů v hotovosti a krátkodobých investicích.

Buffett se už léta nemůže dočkat, až bude moci použít část hotovosti Berkshire na velký podíl ve veřejné společnosti nebo na akvizici sloní velikosti. V době, kdy jsou akcie blízko rekordních hodnot a kdy soukromé kapitálové společnosti a SPAC tlačí ceny podniků vzhůru, se mu však nedaří najít výhodné nabídky.

Vzhledem k tomu, že Buffett neuskutečnil žádné velké obchody, investoval miliardy dolarů do zpětného odkupu akcií. Ve skutečnosti se očekává, že jeho společnost ve své výroční zprávě koncem tohoto měsíce zveřejní, že odkupy akcií v roce 2021 dosáhly rekordní výše 25 miliard dolarů.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články