Autor: Adam Spáčil

Společnost BYD prodává tolik elektromobilů, že se stala jedním ze tří největších výrobců automobilů v Číně

PEKING - Čínský výrobce elektromobilů BYD v květnu více než zdvojnásobil své prodeje a upevnil si tak pozici mezi třemi největšími výrobci automobilů v Číně.

PEKING - Čínský výrobce elektromobilů BYD v květnu více než zdvojnásobil své prodeje a upevnil si tak pozici mezi třemi největšími výrobci automobilů v Číně.

Vyplývá to z údajů Čínského sdružení osobních automobilů, které byly zveřejněny v pátek. Čína je největším automobilovým trhem na světě.

Společnost BYD, kterou podporuje Berkshire Hathaway Warrena Buffetta, je také výrobcem baterií, který se v Číně stal významnou značkou elektromobilů - a některé její modely soupeří v popularitě s Teslou.

V letošním roce společnost BYD nejenže nadále dominuje v oblasti nových energetických vozidel, mezi něž patří hybridní a bateriové automobily, ale také se dostala mezi tři největší značky v Číně podle prodeje osobních automobilů.

Navzdory lockdownům, které zasáhly dodavatelské řetězce a náladu čínských spotřebitelů, prodala společnost BYD minulý měsíc 113 768 nových osobních automobilů s pohonem na elektřinu, jak ukázaly údaje.

Podle údajů asociace se společnost BYD minulý měsíc podílela na dvou ze tří nejprodávanějších nových energetických modelů v Číně, ať už se jednalo o SUV nebo menší osobní vozy. Tesla, Nio a Xpeng se do žebříčku nedostaly.

Díky těmto prodejům se společnost BYD dostala na druhé místo na čínském trhu s osobními automobily celkově - hned za společnost FAW-Volkswagen, která podle údajů prodala 150 009 vozů. FAW-Volkswagen je společný podnik německé automobilky v Číně, který prodává vozy značek Audi a Volkswagen.

Prodeje společnosti BYD zaznamenaly meziroční nárůst o 159,5 %, zatímco prodeje společnosti FAW-Volkswagen se oproti květnu loňského roku snížily o 10,6 %. Třetí největší prodej osobních automobilů zaznamenala společnost Geely, a to 73 315 vozů, což představuje pokles o 14,5 %.

V loňském roce se společnost BYD umístila na 13. místě v prodeji osobních automobilů. První tři místa obsadily společnosti FAW-Volkswagen, SAIC Volkswagen a SAIC GM.

Na americkém trhu osobních automobilů se Tesla na prvních třech místech neumístila. Podle údajů společnosti Sino Auto Insights je na prvním místě podle prodejů Toyota, následovaná značkou Ford a Chevroletem společnosti General Motors.

Podle sdružení osobních automobilů klesl prodej osobních automobilů v Číně v květnu o 11,8 % oproti předchozímu roku, zatímco prodej nových energetických vozidel vzrostl o 91,2 %.

Podle údajů se za prvních pět měsíců roku na prvním místě v prodejích umístil FAW-Volkswagen, následovaný BYD a poté Changan Automobile.

V oblasti nových energetických vozidel se na prvním místě umístila společnost BYD, následovaná společným podnikem General Motors a Wuling Motors a státní společností SAIC Motor. Tesla China se umístila na třetím místě.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články