Autor: Adam Spáčil

Společnost Grayscale žaluje SEC poté, co byl její spotový ETF na bitcoiny zamítnut

Společnost Grayscale Investments oznámila svůj záměr žalovat Komisi pro cenné papíry poté, co americký regulátor zamítl její návrh na uvedení spotového bitcoinového ETF.

Společnost Grayscale Investments oznámila svůj záměr žalovat Komisi pro cenné papíry poté, co americký regulátor zamítl její návrh na uvedení spotového bitcoinového ETF.

Jen hodinu poté, co SEC zamítla nabídku ETF společnosti Grayscale, oznámil správce digitálních aktiv, že zahájil soudní řízení o odvolání proti tomuto rozhodnutí podáním žaloby k americkému odvolacímu soudu.

"Dnes jsme obdrželi oznámení, že SEC zamítla naši žádost o přeměnu GBTC na spotový ETF," uvedla ve čtvrtek ve svém prohlášení společnost Grayscale, která spravuje největší bitcoinový fond na světě. "Jejím rozhodnutím jsme hluboce zklamáni a nesouhlasíme s ním."

ETF neboli burzovně obchodovaný fond je investiční sektor, který sleduje určité odvětví, třídu aktiv nebo téma. V říjnu 2021 společnost Grayscale požádala o přeměnu svého fondu Grayscale Bitcoin Trust ETF (GBTC) na fond, který by sledoval spotovou cenu bitcoinu.

Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) sice ještě neschválila spotový bitcoinový ETF, ale již dříve povolila, aby ETF sledující budoucí kontrakty na bitcoin byly kótovány na amerických burzách. Právníci společnosti Grayscale uvedli, že se jedná o nekonzistentní přístup k regulaci kryptografického sektoru.

"Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) neuplatňuje konzistentní přístup k bitcoinovým investičním nástrojům, což dokazuje zamítnutí žádosti GBTC o přeměnu na spotový ETF, ale schválení několika bitcoinových futures ETF," uvedli.

Komise pro cenné papíry a burzy ve svém středečním prohlášení uvedla, že nabídku společnosti Grayscale zamítla, protože investiční manažer neodpověděl na otázky týkající se manipulace s trhem. Zamítla také žádost společnosti Bitwise o uvedení spotového bitcoinového ETF na burzu.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články