Autor: Petr Jůn

Společnost Walmart zahájila boj s nedostatkem řidičů kamionů

Společnost Walmart ve čtvrtek oznámila, že zvyšuje mzdy řidičům dálkových kamionů a zahajuje nový program školení nové generace, protože hledá zaměstnance, na které spoléhá při doplňování regálů obchodů a skladů po celé zemi.

Společnost Walmart ve čtvrtek oznámila, že zvyšuje mzdy řidičům dálkových kamionů a zahajuje nový program školení nové generace, protože hledá zaměstnance, na které spoléhá při doplňování regálů obchodů a skladů po celé zemi.

Maloobchodní řetězec uvedl, že řidiči kamionů si nyní v prvním roce u Walmartu vydělají od 95 000 do 110 000 dolarů, což podle společnosti zvýší jejich průměrnou mzdu. Společnost neuvedla aktuální platové rozpětí nového řidiče kamionu ve Walmartu, ale uvedla, že si v prvním roce vydělali v průměru 87 500 USD.

Společnost Walmart také zahájila 12týdenní program v texaském Sangeru a v Delaware v Doveru, kde mohou zájemci získat licenci komerčního řidiče a připojit se k vozovému parku společnosti Walmart. Uhradí náklady na získání licence, které se mohou pohybovat mezi 4 000 a 5 000 dolary, uvedla mluvčí společnosti Anne Hatfieldová.

Program bude zpočátku otevřen pouze pro zaměstnance dodavatelského řetězce, kteří se nacházejí v blízkosti těchto dvou školicích míst, uvedla Hatfieldová. V budoucnu se podle ní budou moci do programu přihlásit všichni zaměstnanci společnosti Walmart. Společnost podle ní doufá, že v letošním roce vyškolí 400 až 800 nových řidičů.

Walmart, největší soukromý zaměstnavatel v zemi s 1,6 milionu zaměstnanců, zvyšuje úsilí o nábor řidičů kamionů, protože růst elektronického obchodu mění jeho podnikání a komplikuje jeho dodavatelský řetězec. Na trhu s pracovní silou pro kamionovou dopravu je také těsno.

Podle obchodní skupiny American Trucking Associations dosáhl nedostatek řidičů nákladních automobilů v USA v loňském roce historického maxima více než 80 000 pracovníků. Nedostatek pracovníků je podle profesní skupiny způsoben několika faktory, včetně vyčerpávajícího počtu hodin při dálkových jízdách, vyššího průměrného věku současných řidičů a malého počtu žen v oboru. Nedostatek podle ní ještě zhoršila pandemie Covid, protože někteří řidiči kamionů opustili odvětví a méně lidí prošlo školicími programy.

Společnost Walmart zveřejnila informaci o zvýšení mezd a školicím programu ve čtvrtek ráno na svých firemních internetových stránkách. Ve společnosti pracuje přibližně 12 000 řidičů kamionů. Společnost přijala 4 500 řidičů kamionů, což je větší počet než kdykoli v její historii, uvedla její mluvčí.

Během pandemie se větší část prodeje společnosti Walmart přesunula na internet, protože lidé si nechávali dovážet potraviny až do domu nebo si vyzvedávali online objednávky prostřednictvím obrubníkového svozu. V posledním celém fiskálním roce, který skončil 31. ledna, vzrostly tržby z elektronického obchodování v USA o 11 %. V meziročním srovnání vyskočily o 90 %.

Pro Walmart a další maloobchodníky prudký nárůst online prodejů otřásl kadencí obchodu a vyvolal závod o rychlé doručení zásilek a udržení zboží na skladě v obchodech.

Zdroj: cnbc.com, unsplash.com

Nejnovější články