Společnosti Walmart bylo nařízeno zaplatit 4,4 milionu dolarů v soudním sporu týkajícím se rasového profilování. Zákazník uvedl, že byl špehován zaměstnancem, který zavolal policii, když odmítl opustit obchod

Muž z Oregonu dostane od společnosti Walmart odškodné ve výši 4,4 milionu dolarů poté, co ji zažaloval a uvedl, že ho jeden ze zaměstnanců rasově profiloval a obtěžoval.

Muž z Oregonu dostane od společnosti Walmart odškodné ve výši 4,4 milionu dolarů poté, co ji zažaloval a uvedl, že ho jeden ze zaměstnanců rasově profiloval a obtěžoval.

Michael Mangum, černoch, uvedl, že ho zaměstnanec obchodu Walmart ve Wood Village ve státě Oregon "špehoval", když nakupoval žárovku do své ledničky, uvádí se v tiskové zprávě jeho právníků.

V žalobě se uvádí, že zaměstnanec Joe Williams "špehoval" Manguma při nakupování. Poté Mangumovi řekl, aby opustil obchod, ale Mangum to neudělal, protože prý neudělal nic špatného.

Mangumovi právníci v tiskové zprávě uvedli, že Williams Mangumovi řekl, že zavolá policii a že mu Mangum vyhrožoval, že mu "rozbije hubu".

Když Williams zavolal na linku dispečinku, která není tísňovou linkou, řekl jim, že nějaká osoba v obchodě odmítá odejít, ale že není násilná a ani se nezdá, že by měla v těle drogy nebo alkohol. V žalobě se uvádí, že Williams dispečerům řekl, že Mangum "mě prostě pořád kontroluje", a řekl, že požádal Manguma, aby odešel, protože Mangum "ho viděl, jak jde kolem, a 'začal na mě vyskakovat'."

Mangumovi právníci uvedli, že strážci zákona, kteří odpověděli na telefonát zaměstnance ohledně Manguma, Mangumovi nic neudělali, a dokonce manažerům tohoto Walmartu řekli, že zaměstnanec v minulosti podával falešná policejní oznámení na jiné zákazníky.

Po incidentu podle žaloby jeden z manažerů řekl Mangumovi, že obchod má "velké ztráty z krádeží", čímž chtěl vysvětlit, co se stalo.

Incident se stal v březnu 2020. Mangumovi právníci uvedli, že zaměstnanec si po setkání s Mangumem několik měsíců udržel práci, ale v červenci 2020 byl propuštěn za "špatné zacházení s majetkem společnosti Walmart ve výši 35 dolarů"."

V tiskové zprávě Mangumův soudní právník uvedl, že Mangumovo zaměstnání "by bylo velmi ohroženo, kdyby byl obviněn z trestného činu", ale že Mangum "se odmítl nechat zastrašit Williamsovým lhaním a šikanováním."

V prohlášení, které sdílel se serverem Insider, Randy Hargrove, vrchní ředitel pro vztahy s médii společnosti Walmart, uvedl: "Netolerujeme diskriminaci. Jsme přesvědčeni, že rozsudek je přehnaný a nemá oporu v důkazech. Pan Mangum nebyl nikdy zastaven oddělením ochrany majetku společnosti Walmart. Zasahoval do činnosti našich spolupracovníků, kteří sledovali a následně zastavili potvrzené zloděje v obchodě, a poté odmítl odejít, přestože ho o to opakovaně žádali naši zaměstnanci a zástupci okresu Multnomah. Zvažujeme naše možnosti, včetně návrhů na postoupení věci."

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články