Autor: Adam Spáčil

Spoluzakladatel Etherea Vitalik Buterin varuje před Bored Ape NFT a masivními projevy bohatství v krypto prostoru

Vitalik Buterin není nadšený z drahých NFT od Bored Ape Yacht Club, které byly postaveny na blockchainu ethereum, jehož je spoluzakladatelem.

Vitalik Buterin není nadšený z drahých NFT od Bored Ape Yacht Club, které byly postaveny na blockchainu ethereum, jehož je spoluzakladatelem.

Nedávno se s námi podělil o své obavy z masivních projevů bohatství v kryptosvětě - jako je například chlubení se drahými NFT od Bored Ape - které se staly neoddělitelnou součástí vnímání kryptoměn lidmi.

"Nebezpečí spočívá v tom, že když máte opice za 3 miliony dolarů, stává se z toho jiný druh hazardu," řekl časopisu Time, když hovořil o virtuálních symbolech statusu.

Známé osobnosti jako Steph Curry, Jimmy Fallon a Paris Hilton si koupily NFT od Bored Ape Yacht Club. Současná minimální cena se pohybuje kolem 280 000 dolarů a některé se prodávají za miliony dolarů. Bored Ape Yacht Club je i nadále nejprodávanější kolekcí NFT na OpenSea.

Buterin, jedna z nejvlivnějších osobností v oblasti kryptoměn, spoluzaložil v roce 2015 ethereum jako způsob, jak využít blockchain novým způsobem. Nyní se z jeho výtvoru stalo trilionové, decentralizované prostředí, částečně vedené boomem NFT na blockchainu etherea.

Celkový objem prodejů NFT dosáhl v roce 2021 23 miliard dolarů, ačkoli na začátku nového roku se tento trh ochladil. Prodeje poklesly, protože na trh NFT se vkradl probíhající výprodej kryptoměn.

Přestože Buterin vyjádřil lítost nad tím, co se děje v kryptografickém prostoru, zmínil se také o tom, jak se kryptografie využívá od doby, kdy Rusko napadlo Ukrajinu.

"Jednou z pozitivních stránek situace posledních tří týdnů je, že mnoha lidem připomněla, že cílem kryptoměn není hrát hry s obrázky opic za miliony dolarů, ale dělat věci, které mají smysluplný dopad v reálném světě," řekl Buterin.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články