Státy G-7 vyhlásí zákaz dovozu ruského zlata, protože sankce Moskvy se rozšiřují

Představitelé zemí G-7 oznámí zákaz dovozu ruského zlata kvůli nevyprovokované invazi Moskvy na Ukrajinu, potvrdil v neděli ráno americký prezident Joe Biden.

Představitelé zemí G-7 oznámí zákaz dovozu ruského zlata kvůli nevyprovokované invazi Moskvy na Ukrajinu, potvrdil v neděli ráno americký prezident Joe Biden.

Když se vedoucí představitelé setkali v německém Mnichově na posledním summitu G-7, Biden na Twitteru potvrdil dřívější zprávy o chystaném zákazu.

"Spojené státy uvalily na Putina bezprecedentní sankce, aby mu odepřely příjmy, které potřebuje k financování své války proti Ukrajině," řekl v neděli brzy ráno.

"Skupina G7 společně oznámí, že zakážeme dovoz ruského zlata, které je hlavním vývozním artiklem a přináší Rusku desítky miliard dolarů."

Tento krok by doplnil řadu trestů, které Západ uvalil na Rusko od 24. února, kdy začal jeho útok na Ukrajinu.

Cílem sankcí bylo rozbít ruskou ekonomiku a zahrnovaly zákazy nebo omezení dovozu ropy a plynu. USA, Kanada a jejich evropští spojenci se v únoru dohodli na vyřazení klíčových ruských bank z mezibankovního systému zpráv SWIFT, čímž zemi fakticky odřízli od velké části globálního finančního systému.

Britská vláda v neděli rovněž potvrdila zákaz dovozu ruského zlata a uvedla, že se bude vztahovat na nově vytěžené zlato a rafinované zlato - s výjimkou zlata, které mohlo pocházet z Ruska, ale již bylo vyvezeno.

Podle nejnovějších údajů Světové rady pro zlato je Rusko druhým největším producentem zlata na světě, přičemž jeho podíl na celosvětové produkci zlata činí přibližně 10 %. Agentura Reuters uvádí, že od roku 2014, kdy Rusko nezákonně anektovalo Krym, se jeho zásoby zlata ztrojnásobily a tato komodita je důležitým aktivem pro ruskou centrální banku - která již nyní funguje v silně omezených podmínkách.

Vysoce postavený představitel americké administrativy v neděli podle agentury Reuters uvedl, že zákaz bude oznámen v úterý, a dodal, že "prezident a další představitelé skupiny G-7 budou pokračovat v úsilí, aby byl Putin pohnán k odpovědnosti".

Navzdory bezprecedentnímu rozsahu sankcí uvalených na Kreml se ruský rubl po únorovém propadu minulý týden dostal na nejsilnější úroveň za posledních sedm let.

Ruský rubl se ve středu dostal na 52,3 za dolar, což je nejsilnější hodnota od května 2015, a Kreml tento nárůst označuje za "důkaz", že západní sankce nefungují.

Rubl je ve skutečnosti tak silný, že ruská centrální banka aktivně podniká kroky k jeho oslabení v obavě, že by to snížilo konkurenceschopnost vývozu země.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články