Autor: Adam Spáčil

Světové ceny potravin prudce rostou. Rýže by mohla být další na řadě

Ceny potravin v posledních měsících rostou. A rýže, základní potravina ve velké části Asie, by mohla být další na řadě, uvedli odborníci z oboru.

Ceny potravin v posledních měsících rostou. A rýže, základní potravina ve velké části Asie, by mohla být další na řadě, uvedli odborníci z oboru.

Ceny mnoha potravin, od pšenice a dalších obilovin až po maso a oleje, prudce vzrostly. Důvodem je řada faktorů, včetně rostoucích nákladů na hnojiva a energii.

K zákazům nebo vážným narušením vývozu potravin patřily zákazy vývozu z Indie (pšenice), Ukrajiny (mimo jiné pšenice, oves a cukr) a Indonésie (palmový olej).

Podle nejnovějších údajů Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) z května, které byly zveřejněny minulý týden, se mezinárodní ceny rýže zvyšují již pátý měsíc v řadě a dosáhly dvanáctiměsíčního maxima.

Podle odborníků je produkce rýže stále bohatá. Ale kvůli rostoucím cenám pšenice a obecně vyšším nákladům na zemědělství by bylo vhodné sledovat ceny rýže.

"Do budoucna musíme sledovat ceny rýže, protože rostoucí ceny pšenice by mohly vést k určitému nahrazení rýže, zvýšení poptávky a snížení stávajících zásob," uvedl Sonal Varma, hlavní ekonom japonské banky Nomura.

Protekcionistická opatření "ve skutečnosti z různých důvodů zhoršují cenové tlaky na globální úrovni," řekla v pořadu "Street Signs Asia" televize CNBC. Dodala, že náklady na krmiva a hnojiva v zemědělství již rostou a ceny energií zvyšují náklady na dopravu.

"Existuje tedy riziko, že země budou více protekcionistické," řekl Varma.

Přesto se domnívá, že rizika pro rýži jsou stále nízká, protože světové zásoby rýže jsou dostatečné a v Indii se letos v létě očekává dobrá úroda.

Válka Ruska proti Ukrajině zvýšila ceny pšenice. Obě země jsou významnými vývozci pšenice a ruská invaze narušila zemědělství a zablokovala vývoz obilí ze země. Ceny pšenice vzrostly o více než 50 % oproti situaci před rokem.

Jen v pondělí minulého týdne vzrostly o 4 % poté, co ruská armáda zničila jeden z největších ukrajinských terminálů na vývoz obilí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské úřady.

Podle zprávy agentury Reuters, která se odvolává na thajského vládního úředníka, jednaly Thajsko a Vietnam koncem května o dohodě o zvýšení ceny vyvážené rýže.

Čtyři vývozci sdělili agentuře Reuters, že podle zprávy z 6. června obchodníci s rýží v posledních dvou týdnech nakupovali více indické rýže.

"V tuto chvíli se budu mnohem více obávat toho, že Indie v nadcházejících týdnech uvalí zákaz vývozu rýže, o čemž uvažovala po pšenici a cukru," řekl CNBC David Laborde, vedoucí výzkumný pracovník Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky.

Podle Světového ekonomického fóra jsou Indie a Čína dvěma největšími světovými producenty rýže, kteří se na celkové produkci podílejí více než polovinou. Vietnam je pátým největším producentem, zatímco Thajsko je na šestém místě.

Indie v květnu zavedla zákaz vývozu pšenice s odkazem na potřebu "zajistit celkovou potravinovou bezpečnost země". Jen několik dní po zákazu pšenice zavedla omezení také na cukr.

Laborde uvedl, že zvýšení cen by bylo mnohem lepší než zákaz vývozu.

"Měli bychom skutečně rozlišovat mezi zvýšením cen, které kompenzuje vyšší náklady a prospěje zemědělcům (a pomůže jim vyrábět), a zákazem vývozu", který zvyšuje ceny na světových trzích, ale snižuje ceny na domácích trzích," řekl.

Nafees Meah, regionální zástupce Mezinárodního institutu pro výzkum rýže pro jižní Asii, dodal, že náklady na energii, které celosvětově rostou, tvoří velkou část nákladů na produkci rýže.

"Existuje tedy argument, který říká, že ... pokud trh naznačuje zvýšení cen, proč by zemědělci neměli mít prospěch ze zvýšení cen?" Nafees řekl v pořadu "Squawk Box Asia" na CNBC.

Zvýšení cen rýže by však mělo neblahý dopad na mnohé obyvatele Asie, která je největším spotřebitelem této základní potraviny.

"V oblasti jihovýchodní Asie a Tichomoří budou země jako Východní Timor, Laos, Kambodža a samozřejmě místa jako Indonésie, která má velmi početnou populaci a z níž mnozí trpí nedostatkem potravin, velmi postiženy, pokud ceny budou i nadále růst a zůstanou na této vysoké úrovni," řekl Nafees.

Podle indexu cen potravin OSN jsou nyní ceny o 75 % vyšší než před pandemií, uvedla Frederique Carrier, výkonná ředitelka a vedoucí investiční strategie společnosti RBC Wealth Management.

"Nedostatek pracovních sil v souvislosti s pandemií a ruská invaze na Ukrajinu situaci ještě zhoršily, protože omezily dodávky potravin a ještě více zvýšily ceny energií," napsala v červnové zprávě.

Přibližně třetina nákladů na výrobu potravin souvisí s energií, uvedl Carrier. Zejména výroba hnojiv je energeticky velmi náročná a jejich ceny od loňského roku prudce vzrostly.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články