Sydney umožní od příštího měsíce pro Australany mezinárodní cestování bez karantény

Plně očkovaní Australané přijíždějící do Sydney ze zámoří již nebudou muset od 1. listopadu do karantény. Premiér Nového Jižního Walesu Dominic Perrottet na briefingu naznačil, že cestování bez karantény je k dispozici také všem očkovaným mezinárodním cestujícím.

Plně očkovaní Australané přijíždějící do Sydney ze zámoří již nebudou muset od 1. listopadu do karantény.

Premiér Nového Jižního Walesu Dominic Perrottet na briefingu naznačil, že cestování bez karantény je k dispozici také všem očkovaným mezinárodním cestujícím, když řekl: „Otevíráme světu Sydney a Nový Jižní Wales.“

Toto bylo ale zrušeno premiérem Scottem Morrisonem, který později řekl, že uvolnění omezení vstupu na hranici je určeno pouze pro australské občany, osoby s trvalým pobytem a jejich nejbližší rodiny. Lidé, kteří spadají do těchto kategorií, by mohli odejít a vrátit se do Sydney, aniž by museli do karantény.

"Nejprve jde o obyvatele a občany Austrálie," řekl Morrison na briefingu po Perrottetově oznámení.

"Vláda společenství neučinila žádná rozhodnutí umožňující dalším držitelům víz přijít do Austrálie podle těchto ujednání." Jsou to rozhodnutí vlády“ řekl.

Premiér v pátek nijak nenaznačil, kdy by omezení hranic bylo uvolněno pro ostatní cestující, ale řekl, že to bude provedeno postupně a opatrně.

Opětovné otevření hranic

Austrálie v březnu 2020 kvůli pandemii Covid-19 zavřela své mezinárodní hranice. Od té doby dovolila vstup pouze občanům a obyvatelům s trvalým pobytem, ​​kteří ale musí projít dvoutýdenní karanténou.

Protože je k dispozici méně letů a jsou stanoveny týdenní limity na počet mezinárodních cestujících, kteří přijedou do velkých měst, tak stále tisíce Australanů zůstaly uvízlé v zámoří.

Další hlavní australský stát Victoria má podobný plán znovuotevření, který umožní zrušení určitých omezení a to jakmile míra očkování dosáhne určitého milníku. Hlavní zdravotní ředitel státu Brett Sutton tento týden údajně místním médiím řekl, že Melbourne může ukončit blokování dříve, než bylo plánováno. Zbytek Austrálie stále musí ujít nějakou cestu, než dosáhne 80% prahové hodnoty očkování. Informace shromážděné online publikací Our World In Data ukázaly, že přibližně 53% všech způsobilých lidí v Austrálii bylo plně očkováno.

Usnadnění omezení

Perrottet také oznámil řadu místních omezení, která by byla pro očkované jedince zmírněna, jelikož se od státu očekává, že do tohoto víkendu dosáhne cíle plně naočkovat 80% své populace.

Od pondělí už nebudou v kancelářských budovách vyžadovány roušky. Domácnosti by mohly najednou přijmout až 20 návštěvníků a bylo by povoleno venkovní setkávání pro 50 lidí.

Omezení by zůstala v platnosti pro osoby, které nejsou očkovány nebo ještě nejsou plně očkovány.

Cestování mezi oblastí Greater Sydney a regionálním Novým Jižním Walesem bude znovu otevřeno od listopadu, v tu dobu státní vláda očekává, že regionální oblasti dosáhnou cíle 80% očkování, řekl Perrottet.

"Dokázali jsme to jen díky značnému úsilí, které lidé po celém Novém Jižním Walesu vynaložili, aby nás dostali k tomuto bodu," dodal.

Austrálie zvládla pandemii koronaviru relativně lépe než většina a to kvůli přísným pravidlům sociálního distancování, omezení hranic, sledování kontaktů a uzavírkám. Země letos zaznamenala nárůst případů Covid kvůli variantě delta, která donutila několik velkých měst k uzavírkám.

V červenci australská vláda představila plán změny, který říká, že chce plně očkovat 70% až 80% populace, než uvolní omezení mezinárodních hranic.

Australský vlajkový dopravce Qantas uvedl, že od 1. listopadu restartuje mezinárodní lety, dva týdny před plánem po pátečním oznámení. Společnost Qantas uvedla, že bude z Londýna a Los Angeles provozovat několik zpátečních letů do Sydney týdně.

Zdroje: cnbc.com, Freepik.com

Nejnovější články