Autor: Filip Kejval

Tato akcie klesla o 77 %, ale nyní je vhodné ji koupit

Tato akcie zdravotnických zařízení dnes vypadá jako výhodná koupě. Vzhledem k tomu, že akciový trh od začátku roku směřuje k jihu, není těžké najít společnosti, které za posledních pět měsíců ztratily velkou část své hodnoty.

Vzhledem k tomu, že akciový trh od začátku roku směřuje k jihu, není těžké najít společnosti, které za posledních pět měsíců ztratily velkou část své hodnoty. Některé akcie se však potýkají s problémy mnohem déle.

To je případ zdravotnické společnosti Teladoc Health, jejíž akcie se za posledních 12 měsíců propadly o téměř 77 %. Podívejme se, proč se Teladoc vyplatí koupit na současných úrovních.

Nejnovější finanční výsledky společnosti Teladoc

Bohužel pro společnost její výsledky nesplnily očekávání. Největší problém, který investoři s finančními výsledky společnosti Teladoc měli, byla obrovská čtvrtletní čistá ztráta na akcii ve výši 41,58 USD, ačkoli ta byla téměř výhradně způsobena jednorázovým poplatkem (více o něm níže). Pro srovnání, čistá ztráta společnosti na akcii v prvním čtvrtletí roku 2021 činila 1,31 USD.

Pro společnosti, které nejsou trvale ziskové, je dost obtížné zapůsobit na investory v této náročné době. Ztráta na akcii společnosti Teladoc, která se ve srovnání s předchozím rokem výrazně zhoršila, nikoho nepotěšila. Zdravotnická společnost navíc snížila svůj výhled na letošní rok. Namísto tržeb ve výši 2,55 až 2,65 miliardy dolarů nyní Teladoc očekává tržby ve výši 2,4 až 2,5 miliardy dolarů.

Tyto problémy nelze přehlížet, ale je třeba je zasadit do kontextu. Obrovská čistá ztráta společnosti Teladoc byla téměř výhradně způsobena odpisem hodnoty goodwillu ve výši 6,6 miliardy USD v souvislosti s akvizicí společnosti Livongo Health v roce 2020. Goodwill se v rozvaze společnosti objevuje jako prémie, kterou zaplatila po akvizici, a k odpisu goodwillu se používají poplatky za snížení hodnoty. Jinými slovy, společnost Teladoc za akvizici společnosti Livongo Health přeplatila.

Pozitivní je, že v účetních výkazech společnosti Teladoc se pravděpodobně neobjeví další náklady na snížení hodnoty v takovém rozsahu, jako v souvislosti s touto transakcí. Nižší výhled byl mezitím způsoben nepříznivou dynamikou na trhu služeb v oblasti duševního zdraví, kde společnost nevidí takovou návratnost marketingových investic, jakou očekávala.

Teladoc se domnívá, že je to především důsledek toho, že menší konkurenti uplatňují agresivní strategie, aby přilákali klienty, které podle společnosti pravděpodobně nebudou dlouhodobě úspěšné. Ačkoli se společnost Teladoc domnívá, že tato dynamika bude po zbytek roku představovat výzvu, má společnost stále dobrou pozici pro dlouhodobý růst v oblasti behaviorálního zdraví díky širšímu rozsahu, v němž působí, což jí umožňuje vkládat peníze zpět do podnikání, aby podpořila růst bez obětování marží.

Pro společnost Teladoc to v tomto čtvrtletí nebylo špatné. V prvním čtvrtletí se tržby společnosti meziročně zvýšily o 25 % na 565,4 milionu dolarů. Celkový počet návštěv společnosti Teladoc vzrostl meziročně o 35 % na 4,5 milionu a průměrný příjem na člena v USA činil 2,52 USD, což je o 21 % více než v předchozím roce. Počet placených členů v USA meziročně vzrostl o 5 %.

Proč je dlouhodobý výhled stále atraktivní

Některé z překážek, s nimiž se společnost Teladoc potýkala (a stále potýká), jsou dočasné. Společnost například nebude každé čtvrtletí vykazovat obrovské náklady na snížení hodnoty. A přestože se potýká se zvýšenou konkurencí na trhu přímých služeb pro duševní zdraví, její podnikání je mnohem širší. V loňském roce tvořily tržby společnosti v oblasti duševního zdraví přibližně 28 % jejích celkových tržeb.

Jedním z důležitých důvodů, proč se na budoucnost společnosti Teladoc dívat optimisticky, je skutečnost, že odvětví telemedicíny má pravděpodobně před sebou dlouhou cestu růstu. Podle některých odhadů bude tento obor do roku 2027 růst složenou roční mírou růstu 15,8 %. A pravděpodobně se nezastaví.

Telehealth nabízí pacientům řadu výhod. Získání určité lékařské péče (konzultace, recepty a doporučení) z pohodlí domova v kteroukoli denní hodinu je lepší než cesta do ordinace za stejnou službou. Navíc podle důkazů pomáhá pacientům šetřit peníze. Jedna studie zjistila, že každá telemedicínská návštěva ušetří pacientům 19 až 121 dolarů.

Společnost Teladoc je jedním z lídrů v oblasti telemedicíny. A díky pevné síti pacientů a lékařů, kterou si již vybudovala - nemluvě o známosti její značky - se pravděpodobně udrží na špičce v oboru. Navíc se akcie Teladoc v současné době obchodují výrazně pod úrovní před pandemií.

A to i přesto, že příjmy společnosti, celkový počet návštěv a průměrný příjem na člena v USA od konce roku 2019 výrazně vzrostly. Na současných úrovních se Teladoc jeví jako krádež. I když se zdravotnická společnost bude v nejbližší době nadále potýkat s protivětrem, má dobrou pozici k tomu, aby v dlouhodobém horizontu situaci otočila. Proto si své akcie Teladoc držím a nehodlám je v dohledné době prodat.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články