Autor: Martin Beneš

Tento muž se stal finančně samostatným ve 36 letech. Klíčem ke štěstí je podle něj...

V dnešním článku se dozvíte, kam až se můžete dostat, pokud začnete s investováním.

Obrázek: unsplash.com

Když Chad vyrůstal, sledoval otce, jak „otáčel“ majetek. Díky tomu je nyní finančně samostatný, spravuje nájemní jednotky a svůj život žije na vlastní pěst.

Tento 39letý vlastník bytů, který se narodil a vyrůstal v Torontu, dosáhl v roce 2019 jednoho milionu kanadských dolarů (téměř 18 milionů CZK), přestože cítil, že finanční samostatnosti dosáhl ještě dříve. Ve stejný rok opustil svojí práci. Společně s jeho investicemi do nemovitostí nyní investuje do trhu s akciemi.

Bývalá správkyně sítě a jeho partnerka, Catherine, která je nyní studentkou filozofie a zároveň koordinátorkou výzkumů, ušetří něco mezi 50 až 80 procenty z jejich výdělku. Jejich roční výdaje čítají přibližně $27 000 (zhruba 600 tisíc CZK). S jeho finanční samostatností jsou schopni cestovat i s jejich psem, který se jmenuje Pepper. Chad ale stále pracuje jako konzultant v IT, zatímco spravuje své nájemní pozemky a řeší ostatní vedlejší věci. Ve svém volném čase také dobrovolně pomáhá místním hasičům.

„Jedním z klíčů ke štěstí je být pánem svého času,“ řekl. Finanční samostatnost mu dala schopnost vytvořit si svůj vlastní harmonogram, a nespoléhat se na práci, kvůli které by neměl čas na jeho zájmy. Například, společně s jeho dalšími pracemi a dobrovolnictvím, se živí také jako pastýř.

Samozřejmě, že existují nevýhody při využívání nemovitostí jako hlavního zdroje peněz. Mohlo by se stát, že přijde o nájemné – stejně jako většina vlastníků bytů, nyní, v období pandemie – nebo by mohl nastat nějaký typ pohotovosti či poškození bytu. Dlouhodobá neobsazenost bytů by mohla být na škodu, takže se majitelé bytů buď musí vyrovnat s úplnou ztrátou příjmů, nebo budou muset byt nabídnout za nižší cenu. „Jsou to jen výpočty – zjišťujete, co vám vyhovuje,“ řekl.

Jsou zde ale i jiné způsoby, jak zvýšit výdělky z nemovitostí. Část z jeho úspěchu pochází z jeho přístupu k pronájmu. Renovuje své pozemky, včetně malování garáží, instalace vyhřívané podlahy, předělávání koupelen a vytváření dřevěných panelů na zdi.

Když bylo potřeba vyměnit ledničku v jednom z jeho bytů, místo shánění odborníka, který by přivezl novou a odvezl starou, si to udělal sám – přivezl si novou ledničku pomocí svého náklaďáku, opravil tu starou a prodal ji za $100 (2200 CZK). „Věci vždy lze opravit a něco si z toho vydělat,“ řekl.

Pohodlí je jedním z největších zabijáků rozpočtu. „Za pohodlí lidé hodně utrácí,“ řekl. „Umíme si uvařit vlastní jídlo, ale je mnohem snazší zvednout telefon a nechat si ho dovézt.“ Bydlet dvě hodiny daleko od nájemníků se může zdát jako nepohodlné, obzvlášť když je potřeba něco opravit, ale Chad tráví čas při jízdě posloucháním audioknih. „Mám rád cesty autem,“ řekl.

Zdroje: marketwatch.com, unsplash.com

Nejnovější články