Terapeuti radí, jak nemít strach z návratu do kanceláře

Po zhruba 18 měsících práce na dálku stále více společností vrací své zaměstnance zpět do kanceláře. Mnoho pracovníků má ze změny smíšené a komplikované pocity.

"Návrat zpět do kanceláře se může zdát jako kulturní šok," řekla Debra Kaplanová, terapeutka z Tucsonu v Arizoně. 

Dochází ke stresovým situacím a přidává se veškerá zbývající nejistota a společnosti stále odsouvají svá data návratu a mnoho z nich nepřišlo se zásadami pro roušky nebo očkování. 

„Víc mě frustrují nejasné nebo obtížně dohledatelné informace, než že se bojím, že znovu onemocním Covidem,“ řekla Emily, newyorská vysokoškolská profesorka. 

"A obávám se, že někdy během semestru bude muset škola úplně zavřít." 

Jak se lidé mohou vypořádat se změnou? 

Ptejte se a plánujte dopředu 
„Při absenci konkrétních informací, mozek doplní prázdná místa slovy ‚co kdyby‘,“ řekla Kaplanová. "To vede k křeččímu kolu posedlého myšlení." 

Abyste se vyhnuli této spirále, snažte se dozvědět co nejvíce podrobností o plánech návratu vaší společnosti do práce, řekla. "Jednoduchý akt získání odpovědí v maximální možné míře uklidní náš mozek." 

Pokud některé informace nejsou snadno dostupné, možná budete muset, podle Kaplanové, promluvit se svým manažerem. „Navrhuji, aby ti, kdo mají obavy, přímo sdíleli, co je znepokojuje,“ dodala. 

Pokud vás stále něco trápí, přemýšlejte o tom, co by vám zlepšilo náladu. 

"Nabídněte návrh, aby řešení potenciálně vyhovovalo vašim potřebám," řekla Kaplanová. 

Aby se předešlo velkým překvapením, Lisa Baranik, odborná asistentka managementu na univerzitě v Albany, doporučuje lidem, aby navštívili jejich kancelář před oficiálním datem návratu. Pokud je to samozřejmě povoleno. 

Zaměstnanci mohou zjistit, že jejich stůl nebo jídelna jsou na novém místě nebo že byla aktualizována technologie. 

Navíc, uvedla Baranik, promyslete si svůj první den a rozhodujte se předem. "Co si oblečeš?", „Co budeš dělat k obědu? Příprava pomůže přechodu hladce.“ 

Některé obavy z návratu do práce mohou být méně racionální, řekl Keith Miller, sociální pracovník ve Washingtonu, D.C. 

To neznamená, že by měli být propuštěni. 

"Některé reakce na změnu mohou být dětinské," řekl Miller. "Avšak je nutné vyjádři soucit" 

„Někdy dochází k obavám iracionálním, jako je strach z celodenního nošení bot,“ dodal. "Ale pokud se s tímto strachem setkáte spíše se soucitem než podrážděním, možná to chce jediné, mít povolení si v kanceláři sundat boty." 


Introverti mají rádi práci na dálku, řekla Susan Cain, autorka knihy „Ticho: Síla introvertů ve světě, který nemůže přestat mluvit“. V důsledku toho se mohou více obávat, že budou vrženi zpět do kanceláře se spolupracovníky a šéfy. 

"Aby se introverti emocionálně připravili, měli by přemýšlet o tom, které aspekty práce z domova nejvíce oceňují, a zvážit, jak mohou tyto aspekty zachovat v novém prostředí," řekla Cain. 

Úzkost z odloučení 
Po tak dlouhé době doma mohou někteří pracovníci bojovat s oddělením od svých domácích mazlíčků. 

"Pro mnoho lidí je mít domácího mazlíčka jako dítě," řekla Kaplanová. Doporučuje, aby majitelé domácích zvířat, pokud si to mohou dovolit, najali hlídače nebo chodítka, aby měli pocit, že se o svá zvířata stále starají, když jsou pryč. 

Jiní si možná budou chtít pořídit domácí kameru. "Vizuální spojení ujišťuje rodiče domácího mazlíčka, že jejich milovaný je v bezpečí a pravděpodobně chrápe na pohovce a pohodlně čeká na návrat rodičů." 

Mark Gerald, psychoanalytik z Manhattanu, povzbuzuje lidi, aby se zaměřili na to, co získají návratem do kanceláře. 

„Být součástí komunity, organizace, dozvědět se více o sobě a druhých díky intimnější týmové práci jsou základní hodnoty toho, že jsme součástí světa,“ řekl. 

Zároveň řekl, že je v pořádku truchlit nad svou pandemickou rutinou. 

"Pro ty, kteří byli méně spokojeni s prací, jejím dojížděním nebo formálností jednotného vzhledu, se práce stala novou, flexibilnější a integrovanou součástí života," řekl Gerald. "Pro mnohé představuje vyhlídka návratu do kanceláře významný prvek ztráty."

 

Zdroje: cnbc.com, freepik.com

Nejnovější články