Autor: Petr Jůn

Toto jsou nejvýkonnější technologické akcie roku 2021

Navzdory výprodeji a volatilitě napříč širokými oblastmi technologického průmyslu investoři vydělali balík peněz sázením na konkrétní společnosti a příběhy.

Navzdory výprodeji a volatilitě napříč širokými oblastmi technologického průmyslu investoři vydělali balík peněz sázením na konkrétní společnosti a příběhy. Některé oblasti trhu s polovodiči letos vyletěly do nebes, protože prudce vzrostla poptávka po procesorech, které by mohly urychlit těžbu kryptoměn, pomoci při vývoji her a připojit více zařízení k internetu.

Svůj podíl na výjimečnosti měly také fintech, cloudový software a kybernetická bezpečnost, i když nákup košů těchto akcií a jejich držení po celý rok by nebylo nijak zvlášť výnosnou investicí.

Zde je pět největších vítězů v roce 2021 mezi americkými technologickými společnostmi s hodnotou 5 miliard dolarů a více. Seznam nezahrnuje společnosti, které letos vstoupily na burzu. Ceny jsou uvedeny ke čtvrtečnímu závěru.

Upstart

Když společnost Upstart v polovině prosince loňského roku debutovala na burze, byla oceněna na zhruba 1,5 miliardy dolarů. O něco více než rok později je z ní společnost s hodnotou 12 miliard dolarů.

Od začátku roku 2021 akcie Upstart vzrostly o 264 %, včetně 171% zisku během divokého třídenního období v březnu.

Společnost využívá umělou inteligenci k upisování spotřebitelských úvěrů a poskytuje svou technologii bankovním partnerům, kteří pak mohou lépe cílit na zákazníky.

Společnost Upstart ve svém listopadovém hovoru k výsledkům uvedla, že nyní poskytuje technologické služby 31 bankám a spořitelním a úvěrním družstvům, přičemž před rokem jich bylo deset. Ve třetím čtvrtletí společnost poskytla 362 780 úvěrů, což je o 244 % více než před rokem.

Generální ředitel David Girouard v hovoru uvedl, že společnost se nyní přesouvá mimo osobní a automobilové půjčky i do oblasti půjček v malých částkách pro spotřebitele s "okamžitou potřebou hotovosti".

"Naši bankovní partneři právem pociťují tlak na to, aby lépe sloužili Američanům s nízkými až středními příjmy, a my jim v tom chceme pomoci," řekl Girouard. "Zájem našich partnerů z řad bank a družstevních záložen o produkt malých dolarových půjček je nadstandardní a my doufáme, že jej uvedeme na trh do konce roku 2022."

Tržby ve třetím čtvrtletí vzrostly o 250 % na 228 milionů dolarů. Kromě rychlého růstu poskytuje Upstart investorům něco, co je u nově zveřejněné technologické společnosti neobvyklé: zisky. Společnost Upstart generuje zisk již pět čtvrtletí v řadě, včetně čistého zisku ve výši 29,1 milionu USD v posledním období, což je nárůst z 9,7 milionu USD o rok dříve.

Synaptics

Společnost Synaptics byla založena v roce 1986 a o 16 let později vstoupila na burzu. Trvalo však až do roku 2020, než se investoři začali o její akcie zajímat. Letos se rozjela a vzrostla o 189 %.

Společnost Synaptics vyrostla v srdci Silicon Valley, kde vyvíjela touchpady a rolovací podložky pro osobní počítače a také biometrii. Její dotyková technologie pak našla odezvu v chytrých telefonech. Nyní, kdy se stále více zařízení chová jako počítače, se společnost Synaptics ocitla v centru rozmachu "internetu věcí" (IoT).

Technologie společnosti lze nalézt v připojených automobilech, náhlavních soupravách pro virtuální realitu, set-top boxech, dronech a herních systémech. Zaměřuje se na nízkou spotřebu energie pro nejrůznější bezdrátová zařízení.

"V tomto oboru se nám daří opravdu velmi dobře - překonává naše nejlepší očekávání," řekl v červenci generální ředitel Michael Hurlston. "Myslím, že je to proto, že jsme nešli po tom, za čím se honili všichni ostatní. Změnili jsme pozici tak, abychom šli po zajímavém trhu, který se ukázal jako skvěle rostoucí."

Začátkem tohoto měsíce společnost Synaptics dokončila akvizici společnosti DSP Group, která poskytuje zpracování hlasu a bezdrátové čipové sady, v hodnotě 549 milionů dolarů.

Asana

Na svém vrcholu v polovině listopadu vzrostla společnost Asana za celý rok téměř pětkrát, čímž výrazně překonala všechny ostatní americké technologické akcie. Od té doby ztratila téměř polovinu své hodnoty a klesla spolu s řadou dalších drahých akcií cloudového softwaru.

Přesto se tento poskytovatel softwaru, který pomáhá marketingovým, provozním a obchodním týmům řídit projekty a spolupracovat na dálku, v roce 2021 zvýšil o 164 % díky meziročnímu růstu tržeb o nejméně 70 % ve druhém a třetím čtvrtletí.

Stejně jako Upstart, i Asana vstoupila na burzu v roce 2020. V prosinci Dustin Moskovitz, miliardář, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti, nakoupil akcie Asany v hodnotě asi 293 milionů dolarů a využil tak poklesu k posílení své pozice. Nyní kontroluje přibližně 44 % kombinovaných akcií třídy A a B společnosti, což je více než 36 % před debutem společnosti na newyorské burze v září 2020.

Přeměna bezplatných uživatelů na platící zákazníky je klíčem k budoucímu růstu a ziskovosti společnosti Asana. Ve své zprávě o výsledcích za třetí čtvrtletí na začátku tohoto měsíce společnost Asana uvedla, že počet platících klientů se zvýšil o 7 000 na více než 114 000 a že příjmy od zákazníků, kteří ročně utratí více než 5 000 USD, vyskočily o 96 % oproti předchozímu roku.

Fortinet

Díky dvěma čtvrtletím růstu tržeb v řadě nad 30 % roste Fortinet nejrychleji od roku 2016. Příval ransomwarových útoků spolu se složitějším bezpečnostním prostředím vytvořeným náhlým nárůstem práce na dálku vedly v letošním roce k prudkému nárůstu poptávky po technologiích společnosti Fortinet.

Akcie společnosti vzrostly o 133 % a ve čtvrtek uzavřely na 349,02 USD. To zvýšilo tržní kapitalizaci společnosti přes 57 miliard dolarů, čímž překonala konkurenční společnost Palo Alto Networks, která je oceněna na 55 miliard dolarů poté, co její akcie v roce 2021 vzrostly o 58 %.

V návaznosti na lepší než očekávanou zprávu o výsledcích společnosti Fortinet a optimistickou prognózu z minulého měsíce zvýšili analytici společnosti Wedbush svou cílovou cenu z 350 na 400 USD. Jako jeden z důvodů firma uvedla volný peněžní tok společnosti, který vyskočil na 329,8 milionu USD z 185,7 milionu USD o rok dříve.

Nvidia

Výrobce čipů Nvidia byl nejvýkonnější technologickou akcií s megakapacitou v tomto roce. Akcie společnosti v roce 2021 vzrostly o 127 %, což zvýšilo tržní kapitalizaci společnosti na 741 miliard USD, což je sedmá nejvyšší hodnota mezi americkými technologickými společnostmi, hned za pěti velkými technologickými společnostmi a společností Tesla.

Růst tržeb v každém z posledních pěti čtvrtletí přesáhl 50 %, což dokazuje, že po výkonných grafických procesorech Nvidia je stále žhavá poptávka. V datových centrech technologie společnosti Nvidia posilují umělou inteligenci a datově náročné úlohy, zatímco herní systémy nadále vyžadují vyšší výpočetní výkon.

Začátkem letošního roku vydala Nvidia nové procesory speciálně pro těžbu kryptoměn. Dosud vygenerovaly tržby ve výši 526 milionů dolarů, ale kryptografie se pro společnost Nvidia ukazuje jako nestabilní trh. Společnost minulý měsíc uvedla, že prodeje těchto produktů se od druhého do třetího čtvrtletí postupně propadly o 60 % a ve čtvrtém čtvrtletí se očekává, že budou "velmi zanedbatelné".

Investoři nevyjadřují velké obavy. Akcie po zprávě o výsledcích vzrostly o více než 8 %, zejména proto, že herní procesory, hlavní obor podnikání společnosti Nvidia, vygenerovaly tržby ve výši 2,76 miliardy dolarů, což je o 106 % více než loni.

"Nadále věříme, že dlouhodobé vyhlídky společnosti jsou jedny z nejlepších v polovodičovém průmyslu," napsali analytici z Piper Sandler ve zprávě po výsledcích za třetí čtvrtletí. Ponechali si nákupní rating a zvýšili cílovou cenu na 350 USD z 260 USD.

Zdroj: cnbc.com, Freepik

Nejnovější články