Tři největší přepravní země EU od invaze na Ukrajinu zdvojnásobily dodávky ruské ropy, což podkopává snahy poškodit Putina

Lodní společnosti ve třech největších námořních státech Evropské unie - Řecku, Kypru a Maltě - od invaze na Ukrajinu 24.

Lodní společnosti ve třech největších námořních státech Evropské unie - Řecku, Kypru a Maltě - od invaze na Ukrajinu 24. února zdvojnásobily množství přepravované ruské ropy, uvedl v pondělí deník The Independent.

Lodní společnosti a plavidla napojená na tyto tři země přepravily v květnu v průměru 58 milionů barelů ruské ropy, uvedla britská média s odkazem na analýzu nevládní organizace Global Witness. To je téměř dvojnásobek 31 milionů barelů, které společně přepravily v únoru. Podle agentury Reuters mají tyto tři země největší lodní flotilu v EU.

Ke skokovému nárůstu přepravy ruské ropy došlo v důsledku ztrojnásobení sazeb za přepravu ropy tankery od invaze na Ukrajinu 24. února - a to podkopává sankce EU vůči Rusku.

"Lodě spojené s Řeckem, Kyprem a Maltou zesměšňují snahu EU sankcionovat Putinovu válečnou mašinérii a udržují tok peněz do Ruska, zatímco ozbrojené síly této země pokračují v drancování Ukrajiny," řekl deníku The Independent Louis Goddard, hlavní poradce pro vyšetřování údajů ve společnosti Global Witness.

Zpráva nevládní organizace navazuje na zjištění londýnského listu Sunday Times, že se řecké lodní společnosti podílejí na převozu ruské ropy z lodi na loď, aby zamaskovaly přepravu tohoto paliva. Údaje, které Sunday Times prověřily, poukázaly na nárůst takovýchto přesunů, při nichž ruská loď vykládá ropu na jiné plavidlo neutrální strany, uvedl list v neděli.

Neexistuje žádný náznak, že by společnosti a lodě zapojené do přepravy ruské ropy porušovaly sankce, uvedly The Independent a Sunday Times.

Minulé pondělí se EU dohodla na zákazu dovozu ruské ropy, který do konce roku omezí přibližně 90 % ruského dovozu ropy do bloku. Stalo se tak poté, co EU údajně zrušila plány na zastavení přepravy ruské ropy loděmi vlastněnými EU do zemí mimo region, jako je Čína a Indie.

EU a Velká Británie však plánují zabránit této praxi tím, že lodím převážejícím ruskou ropu nedovolí uzavřít pojištění, které je pro lodní průmysl klíčové, uvedl minulý týden list Financial Times.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články