Autor: Filip Kejval

Twitter klesá o 5,6 % poté, co Elon Musk odstoupil od nabídky na převzetí v hodnotě 44 miliard dolarů a začíná právní bitva

Akcie Twitteru se při pondělním otevření trhů propadly o 5,6 %, protože rozhodnutí Elona Muska odstoupit od dohody o koupi společnosti v hodnotě 44 miliard dolarů vyvolalo právní bitvu.

Akcie Twitteru se při pondělním otevření trhů propadly o 5,6 %, protože rozhodnutí Elona Muska odstoupit od dohody o koupi společnosti v hodnotě 44 miliard dolarů vyvolalo právní bitvu.

Od 13. dubna, kdy Musk souhlasil s převzetím společnosti, se hodnota této sociální sítě propadla o 25 %.

Musk se v pátek v dopise, který jeho právníci předložili Komisi pro cenné papíry, vzdal dohody o koupi Twitteru.

"Twitter nesplnil své smluvní závazky," napsali Muskovi právní zástupci Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP. "Téměř dva měsíce se pan Musk snažil získat údaje a informace potřebné k "nezávislému posouzení výskytu falešných nebo spamových účtů na platformě Twitter"."

Není to poprvé, co Musk vyjádřil znepokojení nad počtem falešných účtů na Twitteru. V květnu prohlásil, že dohoda o převzetí se nepohne kupředu, pokud nedostane důkaz, že méně než 5 % účtů na Twitteru jsou boti.

"Nemyslíme si, že Twitter bude schopen poskytnout informace, které by Muska nakonec uklidnily, protože se zdá, že jeho nadšení pro transakci klesá, což pravděpodobně odráží výčitky svědomí kupujícího z jím navrhované nabídkové ceny 44 miliard dolarů, která se nyní zdá směšná," uvedl Angelo Zino, akciový analytik společnosti CFRA Research.

Twitter již oznámil, že "podnikne právní kroky k prosazení dohody o fúzi", a analytici uvedli, že cena jeho akcií bude pravděpodobně nadále klesat, pokud Musk nezmění své rozhodnutí odstoupit od dohody v hodnotě 44 miliard dolarů.

"Pokud Twitter nebude ochoten snížit svou nabídku alespoň o 15-20 %, myslíme si, že Musk odejde a akcie se přiblíží naší samostatné hodnotě 26 dolarů za akcii," řekl Zino.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články