Autor: Radka Guzi

Udržitelnost energie: velkolepý projekt zeleného vodíku za 2,6 miliardy dolarů plánovaný pro Evropu

Vodík, který má rozmanitou škálu aplikací a může být nasazen v celé řadě průmyslových odvětví, lze vyrábět mnoha způsoby. Během několika posledních let se do projektů zaměřených na zelený vodík zapojila řada velkých společností.

Vodík, který má rozmanitou škálu aplikací a může být nasazen v celé řadě průmyslových odvětví, lze vyrábět mnoha způsoby. Během několika posledních let se do projektů zaměřených na zelený vodík zapojila řada velkých společností. Španělská energetická společnost Iberdrola a švédská H2 Green Steel mají spolupracovat a vyvinout velké zařízení, které bude vyrábět zelený vodík, což je další příklad toho, jak se společnosti zajímají o tolik diskutovaný sektor. Oznámení firmy uvedlo, že projekt za 2,3 miliardy eur (2,6 miliardy dolarů) by jim umožnil zřídit zařízení na zelený vodík s kapacitou elektrolýzy 1 gigawatt. Financování bude pocházet ze směsi vlastního kapitálu, financování zelených projektů a veřejného financování.

Zelený vodík

Vodík, který má rozmanitou škálu aplikací a může být nasazen v celé řadě průmyslových odvětví, lze vyrábět mnoha způsoby. Jedna metoda zahrnuje použití elektrolýzy, kdy elektrický proud rozděluje vodu na kyslík a vodík. Pokud elektřina použitá v tomto procesu pochází z obnovitelných zdrojů, jako je vítr nebo slunce, někteří tomu říkají zelený nebo obnovitelný vodík.

Myšlenka je taková, že zelený vodík z vývoje Iberdrola a H2 Green Steel bude využit k výrobě zhruba 2 milionů tun přímo redukovaného železa neboli DRI, každý rok, které pak lze použít k výrobě oceli. Při 1 GW je rozsah projektu významný: podle Mezinárodní energetické agentury činila globální instalovaná kapacita elektrolyzéru v roce 2020 pouhých 0,3 GW.

Vývoj společností Iberdrola a H2 Green Steel se bude nacházet na Pyrenejském poloostrově, žádné konkrétní místo zatím nebylo oznámeno, a zahájení výroby je plánováno na rok 2025 nebo 2026.

Samotný elektrolyzér bude spoluvlastnit a provozovat obě společnosti. Iberdrola bude do závodu dodávat obnovitelné zdroje energie, přičemž H2 Green Steel bude vlastnit a provozovat výrobu DRI, včetně všech procesů spojených s navazující výrobou oceli. Firmy uvedly, že také prozkoumají možnost společného umístění výrobního závodu Green Steel schopného produkovat 2,5–5 milionů tun zelené ploché oceli ročně, ve spojení s tímto závodem.

Aitor Moso, liberalizovaný obchodní ředitel společnosti Iberdrola, ve svém prohlášení uvedl, že zelený vodík bude kritickou technologií při dekarbonizaci těžkých průmyslových procesů, jako je výroba oceli.

Projekty, jako je ten, který je plánován s H2 Green Steel, by, řekl Moso, pomohly urychlit komercializaci větších a sofistikovanějších elektrolyzérů, čímž by byl zelený vodík konkurenceschopnější. Snížení ekologické stopy intenzivních průmyslových procesů je významnou výzvou.

Mezi těžkým průmyslem je sektor železa a oceli na prvním místě, pokud jde o emise CO2 a na druhém místě, pokud jde o spotřebu energie. Sektor železa a oceli je zodpovědný za 2,6 gigatuny emisí oxidu uhličitého ročně. Ocelářský sektor je v současné době největším průmyslovým spotřebitelem uhlí, které zajišťuje přibližně 75 % jeho energetické potřeby.

Naděje na vodík, ale také překážky

Během několika posledních let se do projektů zaměřených na zelený vodík zapojila řada velkých společností. V listopadu například společnost Fortescue Future Industries se sídlem v Austrálii uvedla, že se stane největším dodavatelem zeleného vodíku ve Spojeném království poté, co podepsala memorandum o porozumění se stavebními firmami JCB a Ryze Hydrogen. Ve stejném měsíci bylo oznámeno, že Norsk Hydro a ropný gigant Shell prozkoumají potenciál společných projektů zaměřených na produkci zeleného vodíku.

I když existuje nadšení z potenciálu zeleného vodíku, existují také překážky, které je třeba překonat. V říjnu generální ředitel společnosti Siemens Energy hovořil o problémech, kterým podle něj tento sektor čelí. V komentářích během diskuse na fóru CNBC Sustainable Future Forum Christian Bruch nastínil několik oblastí, kterým je třeba věnovat pozornost, aby zelený vodík nabral na síle.

O několik měsíců dříve, v červenci, řekl generální ředitel Enel Francesco Starace, že „mezi vodíkem a obnovitelnými zdroji neexistuje žádná konkurence o kapitál“.

Vodík je dnes mezerou a je to mezera, která se musí vyvinout v komerční standard a velký průmysl, konkurenceschopné ceny. Takový posun bude pravděpodobně trvat 10 let.

 

Zdroje:

cnbc.com

freepik.com

Nejnovější články