Autor: Filip Kejval

Ukrajina, rozhořčená útokem v Oděse, se stále připravuje na obnovení vývozu obilí

Ukrajina v neděli pokračovala v úsilí o obnovení vývozu obilí z Oděsy a dalších černomořských přístavů po raketovém útoku, který vyvolal pochybnosti o tom, zda Rusko dodrží dohodu, jejímž cílem je zmírnit celosvětový nedostatek potravin způsobený válkou.

Ukrajina v neděli pokračovala v úsilí o obnovení vývozu obilí z Oděsy a dalších černomořských přístavů po raketovém útoku, který vyvolal pochybnosti o tom, zda Rusko dodrží dohodu, jejímž cílem je zmírnit celosvětový nedostatek potravin způsobený válkou.

Prezident Volodymyr Zelenskyj odsoudil údery na Oděsu jako zjevné "barbarství", které ukazuje, že Moskvě nelze věřit, že bude plnit páteční dohodu zprostředkovanou Tureckem a OSN.

Jeden z vládních ministrů však uvedl, že přípravy na obnovení dodávek obilí pokračují, a veřejnoprávní televize Suspilne citovala ukrajinskou armádu, podle níž střely přístav výrazně nepoškodily.

Dohoda podepsaná Moskvou a Kyjevem byla označována za diplomatický průlom, který pomůže omezit prudký růst světových cen potravin, ale válka v neděli vstoupila do svého šestého měsíce a nic nenasvědčovalo tomu, že by boje měly ustat.

Zatímco hlavním dějištěm bojů je východní oblast Donbasu, Zelenskyj ve videu zveřejněném v sobotu pozdě večer uvedl, že ukrajinské síly postupují "krok za krokem" do okupované východní černomořské oblasti Chersonu.

Údery na Oděsu ostře odsoudila OSN, Evropská unie, Spojené státy, Británie, Německo a Itálie. V pátek představitelé OSN uvedli, že doufají, že dohoda bude funkční během několika týdnů.

Video zveřejněné ukrajinskou armádou ukazuje hasiče bojující s požárem na neidentifikované lodi zakotvené u vlečného člunu. Agentuře Reuters se nepodařilo nezávisle ověřit pravost videa ani datum jeho natočení.

Turecký ministr obrany uvedl, že ruští představitelé Ankaře sdělili, že Moskva nemá s údery "nic společného". Prohlášení ruského ministerstva obrany ani večerní shrnutí armády se o raketových úderech v Oděse nezmiňují.

Ministerstvo na žádost agentury Reuters o komentář neodpovědělo.

Podle ukrajinské armády dvě ruské rakety Kalibr zasáhly oblast čerpací stanice v přístavu, další dvě byly sestřeleny silami protivzdušné obrany. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ignat uvedl, že rakety byly vypáleny z válečných lodí v Černém moři poblíž Krymu. Suspilne citoval ukrajinské jižní vojenské velitelství, podle něhož přístavní skladiště obilí zasaženo nebylo.

"Bohužel jsou tu zranění. Infrastruktura přístavu byla poškozena," řekl gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko. Ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov však na Facebooku uvedl, že "pokračujeme v technických přípravách na zahájení vývozu zemědělských produktů z našich přístavů".

Podle představitelů OSN by dohoda měla obnovit dodávky obilí ze tří znovuotevřených přístavů na předválečnou úroveň 5 milionů tun měsíčně.

Zdálo se, že útoky porušují páteční dohodu, která by umožnila bezpečnou plavbu do ukrajinských přístavů a z nich. Zelenskij přislíbil, že udělá vše pro to, aby získal systémy protivzdušné obrany schopné sestřelovat rakety, jako byly ty, které zasáhly Oděsu.

Blokáda ukrajinských přístavů ruskou černomořskou flotilou od invaze Moskvy 24. února uvěznila desítky milionů tun obilí a uvěznila mnoho lodí. Tím se zhoršily potíže v globálním dodavatelském řetězci.

Spolu se západními sankcemi vůči Rusku to podnítilo růst cen potravin a energií. Rusko a Ukrajina jsou hlavními světovými dodavateli pšenice a celosvětová potravinová krize uvrhla podle Světového potravinového programu přibližně 47 milionů lidí do "akutního hladu".

Moskva odpovědnost za potravinovou krizi odmítá a obviňuje západní sankce ze zpomalení vývozu potravin a hnojiv a Ukrajinu z zaminování přístupů ke svým přístavům.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve svém prohlášení uvedl, že útok na Oděsu "vážně zpochybňuje důvěryhodnost ruského závazku ke včerejší dohodě". "Rusko nese odpovědnost za prohloubení celosvětové potravinové krize a musí zastavit svou agresi," dodal.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres údery "jednoznačně odsoudil", uvedl jeho mluvčí a dodal, že je nezbytné dohodu plně realizovat.

Turecký ministr obrany Hulusai Akar ve svém prohlášení uvedl: "Rusové nám řekli, že s tímto útokem nemají vůbec nic společného... Skutečnost, že k takovému incidentu došlo hned po dohodě, kterou jsme včera uzavřeli, nás opravdu znepokojila."

Ukrajina v rámci své válečné obrany zaminovala vody v blízkosti svých přístavů, ale podle dohody budou piloti navádět lodě po bezpečných kanálech.

Společné koordinační centrum, v němž pracují členové čtyř stran dohody, má monitorovat lodě proplouvající Černým mořem do turecké Bosporské úžiny a dále na světové trhy. Všechny strany se v pátek dohodly, že nedojde k žádným útokům na tyto subjekty.

Putin válku označuje za "speciální vojenskou operaci", jejímž cílem je demilitarizovat Ukrajinu a vymýtit nebezpečné nacionalisty. Kyjev a Západ to označují za nepodloženou záminku k agresivnímu záboru území.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články