Autor: Filip Kejval

Ukrajina zabavila majetek zajatého Putinova spojence Viktora Medvedčuka, včetně 50 domů, 26 aut, 30 pozemků a jedné jachty

Ukrajinské úřady ve čtvrtek oznámily, že zabavily majetek ukrajinského politika a spojence Kremlu Viktora Medvedčuka, který byl zatčen na začátku tohoto týdne.

Ukrajinské úřady ve čtvrtek oznámily, že zabavily majetek ukrajinského politika a spojence Kremlu Viktora Medvedčuka, který byl zatčen na začátku tohoto týdne.

Medvedčuk byl zadržen ukrajinskými bezpečnostními službami, když se snažil uprchnout ze země poté, co v únoru unikl domácímu vězení. Medvedčuk, který vede proruskou opoziční stranu, byl loni obviněn z vlastizrady.

Ukrajinský politik je blízkým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina, který je kmotrem Medvedčukovy nejmladší dcery.

Medvedčuk byl také považován za Putinovu hlavní volbu pro nahrazení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského proruským loutkovým vůdcem, pokud by ruské síly obsadily Kyjev. Ukrajina dokonce nabídla Rusku Medvedčuka výměnou za ukrajinské zajatce - tento návrh Kreml odmítl.

Ukrajinské úřady ve čtvrtek oznámily, že zabavily 154 Medvedčukových aktiv, včetně 23 domů, 32 bytů, 30 pozemků, 26 aut a jedné jachty, uvedl deník The Washington Post.

Medvedčuk byl jedním z nejbohatších lidí na Ukrajině a jeho majetek se odhadoval na 620 milionů dolarů, uvedl loni časopis Forbes Ukraine. Vlastnil tři ukrajinské televizní stanice, které byly v roce 2021 zablokovány, když Zelenskyj prohlásil, že šíří ruskou propagandu, a přistoupil ke zmrazení jeho majetku.

Začátkem tohoto týdne ukrajinská média informovala, že Medvedčukova jachta v hodnotě 200 milionů dolarů byla zabavena vládními úředníky poté, co zakotvila v Chorvatsku.

Ukrajinští aktivisté uvedli, že minulý měsíc navštívili sídlo, kde byl Medvedčuk po svém útěku v domácím vězení, a že se v něm nacházel železniční jídelní vůz z 19. století včetně pozlacené toalety.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články