Ukrajinský ministr zahraničí varuje - “Rusko by nás mohlo napadnout mrknutím oka“

Západní představitelé a experti se obávají, že by mohlo Rusko napadnout Ukrajinu. Podle ukrajinského ministra zahraničí k tomu může dojít velmi rychle. "Putin se ještě nerozhodl, zda podnikne vojenskou operaci. Ale pokud se tak rozhodne, věci se stanou mrknutím oka." Uvedl Dmytro Kuleba.

Západní představitelé a experti se obávají, že by mohlo Rusko napadnout Ukrajinu. Podle ukrajinského ministra zahraničí k tomu může dojít velmi rychle.

"Putin se ještě nerozhodl, zda podnikne vojenskou operaci. Ale pokud se tak rozhodne, věci se stanou mrknutím oka." Uvedl Dmytro Kuleba.

V posledních několika měsících vzrostly ze strany celého světa obavy, že Rusko plánuje zahájit nějakou formu vojenské akce proti Ukrajině. Svět sleduje pohyby ruských vojenských jednotek na hranici a stále agresivnější rétoriku vůči Kyjevu z Moskvy.

Putin však ukázal prstem opačným směrem, když na konci listopadu prohlásil, že Rusko znepokojuje vojenská cvičení na Ukrajině, která se konají poblíž hranic, a prohlásil, že představují hrozbu pro Moskvu.

Trval si na tom, že Rusko může volně pohybovat vojáky po svém vlastním území a zcela popřel tvrzení, že by se země mohla připravovat na invazi na Ukrajinu, přičemž takové představy označil za „alarmistické“.

Ukrajina a její spojenci v USA a Evropě, stejně jako vojenská aliance NATO, se v odhadu liší.  Všichni varovali Rusko před jakýmikoli agresivními akcemi vůči Ukrajině, ale objevilo se jen pramálo známek uvolnění napětí.

„Podél našich hranic máme [stále] ruské jednotky.  Máme je na okupovaných územích Krymu a Donbasu a podle našich odhadů a odhadů našich partnerů, které se shodují, Rusko již má potřebnou kapacitu na vedení útočných operací v regionu... a vidíme, že pokračují v budování a posilování své vojenské síly,“ řekl Kuleba

Dodal, že Ukrajina byla „v roce 2014 napadena Ruskem na nejnižším bodě našich sil“, přičemž poukázal na ruskou anexi Krymu od Ukrajiny. Tento ruský krok vyvolal mezinárodní odsouzení a rozsáhlé sankce vůči ruské ekonomice a státním úředníkům. Rusko bylo také obviněno z podpory proruských povstání v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny. Popírá však, že by sehrála nějakou roli.

Minulý týden mluvil americký prezident Joe Biden se svým protějškem Vladimirem Putinem a varoval ruského vůdce před útokem na Ukrajinu.

Odborníci říkají, že čas, aby USA zabránily dalšímu nepřátelství mezi sousedními zeměmi, se krátí, ale jak daleko Západ zajde při obraně Ukrajiny, není jisté. Ukrajina totiž není členem NATO a není členem EU, ačkoli o to usiluje. Rusko se mezitím vehementně staví proti jakémukoli možnému budoucímu členství Ukrajiny v NATO a vidí to jako expanzi vojenské aliance až k jejímu prahu.

Kuleba řekl, že pokud by Ukrajina byla členem NATO v roce 2014, „Putin by se staral o své věci“ a v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny by nebyla „žádná válka, žádné ničení“ a tisíce lidí by nezemřely, kdyby tak konflikt mohl být ušetřen.

EU je také znepokojena situací a považuje postoj Ruska vůči Ukrajině za „agresivní“. Unie varovala Moskvu, že za případnou invazi zaplatí „vysokou cenu“.
 

Zdroje: cnbc.com; freepik

Nejnovější články