Autor: Petr Jůn

USA zakazuje dovoz z čínské oblasti Sin-ťiang kvůli porušování lidských práv

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek podepsal zákon, jehož cílem je potlačit porušování lidských práv v čínské oblasti Sin-ťiang.

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek podepsal zákon, jehož cílem je potlačit porušování lidských práv v čínské oblasti Sin-ťiang.

Právní předpis zakazuje dovoz ze Sin-ťiangu a ukládá sankce osobám odpovědným za nucené práce v regionu. Toto opatření představuje nejnovější snahu Washingtonu omezit tvrdé zacházení s ujgurskou muslimskou menšinou v Číně.

Na důkaz široké podpory pro řešení porušování lidských práv v regionu Senát tento měsíc návrh zákona jednomyslně schválil poté, co ve Sněmovně reprezentantů prošel drtivou většinou obou stran.

Peking popřel, že by v regionu špatně zacházel s náboženskými a etnickými menšinami.

Bidenova administrativa již dříve označila zneužívání Ujgurů a příslušníků dalších muslimských menšin v regionu za "rozsáhlou, státem sponzorovanou nucenou práci" a "masové zadržování".

Vláda Spojených států zároveň již dříve varovala podniky, které mají vazby na dodavatelský řetězec a investice v Sin-ťiangu, že by mohly čelit právním důsledkům. Odvolávala se na rostoucí počet důkazů o genocidě a dalším porušování lidských práv v severozápadním regionu země.

V červenci vydala ministerstva zahraničí, financí, obchodu, vnitřní bezpečnosti a práce spolu s Úřadem obchodního zástupce USA varování pro společnosti, které jsou byť jen "nepřímo" napojeny na čínskou vládu v Sin-ťiangu.

Nejvýstižnější věta z Xinjiang Supply Chain Business Advisory uvádí, že "podniky a jednotlivci, kteří neopustí dodavatelské řetězce, podniky a/nebo investice spojené se Sin-ťiangem, by se mohli vystavit vysokému riziku porušení amerických zákonů".

Začátkem tohoto měsíce vydal americký výrobce čipů Intel dopis svým dodavatelům, v němž uvedl, že byl vyzván, aby "zajistil, že jeho dodavatelský řetězec nebude využívat žádnou pracovní sílu ani získávat zboží či služby z oblasti Sin-ťiang".

Dopis vyvolal v Číně, kde Intel zaměstnává přibližně 10 000 lidí, odezvu.

Ve čtvrtek se společnost Intel omluvila v novém prohlášení napsaném v čínštině, v němž uvedla, že rozhodnutí vyhnout se dodávkám ze Sin-ťiangu bylo nezbytné pro dodržení amerických zákonů a nebylo vyjádřením jejího postoje k lidským právům.

"Omlouváme se za potíže způsobené našim váženým čínským zákazníkům, partnerům a veřejnosti. Společnost Intel je odhodlána stát se důvěryhodným technologickým partnerem a urychlit společný vývoj s Čínou," napsala společnost.

Minulý týden ministerstvo obchodu uvalilo obchodní omezení na 30 čínských výzkumných ústavů. Ministerstvo financí oznámilo sankce vůči osmi čínským technologickým subjektům kvůli porušování lidských práv.

Začátkem tohoto měsíce Bílý dům oznámil diplomatický bojkot zimních olympijských her v Pekingu v roce 2022 s odkazem na "pokračující genocidu a zločiny proti lidskosti v Sin-ťiangu a další porušování lidských práv".

Vlády, skupiny občanské společnosti a představitelé OSN již dříve vyjádřili znepokojení nad tvrdými opatřeními Pekingu, která spočívají v potlačování těch, kdo kritizují Komunistickou stranu Číny.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články