Autor: Radka Guzi

V listopadu opustilo práci rekordních 4,5 milionu amerických pracovníků

Rekordních 4,5 milionu pracovníků opustilo v listopadu svou práci, zatímco počet volných pracovních míst klesl na 10,6 milionu.

Rekordních 4,5 milionu pracovníků opustilo v listopadu svou práci, zatímco počet volných pracovních míst klesl na 10,6 milionu. Za velkou část nárůstu „odstávek“ byli zodpovědní pracovníci v restauracích a ve zdravotnictví. Výrobní činnost se v prosinci také rozšířila, ale méně, než se očekávalo, podle nejnovější zprávy ISM.

Pracovníci opustili v listopadu svá zaměstnání v rekordním počtu, zatímco celkový počet pracovních míst se trochu stáhl, uvedlo v úterý ministerstvo práce. Úroveň takzvaných výpovědí vzrostla za měsíc na 4,53 milionu, podle průzkumu o volných pracovních místech a fluktuaci pracovních sil ministerstva. To představovalo 8,9% nárůst oproti říjnu a prolomilo zářijovou nejvyšší hranici 4,36 milionu. Jako procento pracovní síly se míra odchodů ve výši 3 % vyrovnala zářijové hranici.

V jevu, který byl označen jako Velká rezignace, pracovníci opouštějí své pozice částečně v reakci na zvýšenou mobilitu na trhu práce, protože počet volných pracovních míst výrazně převyšuje počet těch, kteří práci hledají.

V listopadu dosáhl počet volných pracovních míst 10,56 milionu, což je méně než odhad 11 milionů z FactSet a pokles z 11,09 milionu v říjnu. Úroveň však výrazně předčila 6,88 milionu celkem těch, kteří v listopadu nepracovali a hledali práci, podle vládní zprávy o mzdách mimo zemědělství za daný měsíc.

Míra volných pracovních míst byla 6,6 %, což je pokles z přibližně 7 % v říjnu, ale daleko před 4,5 % z předchozího roku.

„The Great Resignation nevykazuje žádné známky ústupu, s odvykáním dosahují nového rekordu. Otázkou je proč, a odpovědi jsou z úplně jiných důvodů,“ uvedl Robert Frick, podnikový ekonom z Navy Federal Credit Union. COVID-19 syndrom vyhoření a strach pokračují, ale mnoho Američanů má také důvěru v to, že skončí, vzhledem k vysoké úrovni volných pracovních míst a rostoucím platům.

Samostatná úterní ekonomická zpráva ovšem ukázala, že výrobní aktivita v prosinci byla pomalejší, než se očekávalo.

Index ISM Manufacturing Index zaznamenal hodnotu 58,7 %, což je méně než očekávání 60 % a pokles z 61,1 % v listopadu.

K největšímu poklesu indexu došlo v dodávkách dodavatelů, které klesly o 7,3procentního bodu, a překvapivém propadu cen, které klesly o 14,2procentních bodů v době, kdy inflace dosahuje nejvyšší úrovně za téměř 40 let. Odpovědi na průzkum ukázaly, že ceny oceli a ropy částečně klesají.

Hodnota nad 50 % signalizuje, že výrobní sektor obecně expanduje, zatímco hodnota pod 50 % je známkou toho, že se převážně smršťuje. Na druhou stranu index zaměstnanosti vzrostl na 54,2 %, což je zisk o 0,9procentního bodu a znamení, že nábor zůstává silný.

Zpráva JOLTS však ukázala, že na trhu práce dochází k určitým přesunům. Na úrovni odvětví klesla míra otevření v oblasti volného času a pohostinství na 8,7 % z 10,1 % v důsledku poklesu v ubytovacích a stravovacích službách na 8,9 % z 10,5 %. Míra nájmu v oblasti volného času a pohostinství mírně vzrostla na 8,1 %, ale míra odchodů vyskočila o celý procentní bod na 6,4 %. Odvětví zdravotní péče a sociální pomoci také vykázalo stres, protože případy Covid prudce vzrostly, přičemž míra odvykání v této oblasti dosáhla 3 % za měsíc, což je nejvyšší v historii.

Zpráva přichází tři dny předtím, než ministerstvo práce zveřejní svůj ostře sledovaný počet nefarmářských mezd za prosinec. Ekonomové v průzkumu Dow Jones očekávají růst o 422 000 pracovních míst a míra nezaměstnanosti poklesne na 4,1 %.

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články