V roce 2029 kolem naší země proletí asteroid ve vzdálenosti pouhých 32000 km

V úterý pozdě večer blízko naší země proletěl asteroid. V roce 2029 nás čeká ale mnohem větší podívaná. Mine nás totiž asteroid ve velmi nebezpečné vzdálenosti pouhých 32 000 km. Což je pro představu blíže než se nachází geostacionární dráha naší země.

V úterý večer blízko naší země proletěl asteroid. V roce 2029 nás čeká ale mnohem větší podívaná. Mine nás totiž sice o něco menší asteroid, ale ve velmi nebezpečné vzdálenosti pouhých 32 000 km. Což je dokonce blíže než se nachází geostacionární dráha naší země.

 Geostacionární dráha se pro představu nachází ve výšce 35 800 km nad úrovní rovníku. Je to z prostého důvodu a to aby z ní mohly geostacionární družice pozorovat stále stejné místo na zemi. Přesně ve výšce 35 800 km se totiž vyrovnají obě síly, co na družice působí, gravitace i odstředivá síla.

Asteroid Apophis, který nás má 13.4. 2029 na pátek třináctého tak těsně minout, byl objeven již v roce 2004. Byl pojmenován po staroegyptském bohu a jeho jméno znamená v doslovném překladu “ničitel”. Nebyl tak pojmenován náhodou, tato planetka totiž kříží oběžnou dráhu země a srážka s ním v daleké budoucnosti tedy není zcela vyloučena.

Je velký přibližně 450m a i tak by napáchal při případném nárazu nemalé škody nejen na infrastruktuře, ale i na životech.

Nemusíme se však tentokrát bát. Původně se vědci dokonce při jeho objevu domnívali, že by mohlo dojít právě v roce 2029 ke srážce. Když ale Apophis proletěl minulý březen také poměrně blízko naší planety, tak mohli vědci mnohem přesněji stanovit oběžnou dráhu a to opravdu s velmi malou odchylkou. Při svých výpočtech tak vyloučili srážku s asteroidem minimálně na 200 let dopředu.

I kvůli takovýmto potencionálně v budoucnu nebezpečným asteroidům vyvíjí NASA intenzivně technologii, která nám má v budoucnu pomoci podobnou hrozbu odklonit.

 

Zdroje: nasa.gov; freepik

Nejnovější články