Varianta Omicron představuje větší riziko pro neočkované

Nová varianta Omicron představuje větší riziko pro neočkované a existuje důvod se domnívat, že současné vakcíny nebudou zcela účinné.

„Určitě víme, že je to nebezpečná varianta pro lidi, kteří nebyli očkováni,“ řekl Andy Slavitt z Centra lékařských služeb pro amerického prezidenta pro CNBC.

Omikronová stavba viru byla poprvé identifikována jihoafrickými vědci a zároveň byla detekována v několika zemích včetně Spojených států, Spojeného království, Austrálie a Německa i Česka. Zdravotní experti jsou znepokojeni přenositelností omikronové varianty vzhledem k její neobvyklé konstelaci mutací a profilu, který se liší od předchozích variant. Vědci se také snaží zjistit, jak účinné jsou současné vakcíny při ochraně lidí před jakýmkoli závažným onemocněním způsobenou touto novou stavbou viru. "Myslíme si, že máme dobrý důvod věřit, že vakcíny jsou účinné." řekl Slavitt CNBC.

Výrobci vakcín proti covidu Pfizer, BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson a AstraZeneca uvedli, že zkoumají a testují variantu omikron na svých vakcínách. Slavitt řekl, že je možné, že v případě potřeby budou v příštích několika měsících k dispozici aktualizované vakcíny, než se omikronová varianta začne šířit.

Hlavním problémem, kterému svět v současnosti čelí, je nerovnost vakcín. Informace shromážděné organizací Our World In Data ukázaly, že přibližně 44 % světové populace bylo plně očkováno proti Covid-19. Ale jen malé procento lidí v zemích s nízkými příjmy dostalo alespoň jednu dávku.

Slavitt vysvětlil, že je ještě příliš brzy říci, jak na tom bude omikron ve srovnání se smrtícím virem Delta. "Dostáváme se do bodu, kdy máme variantu, která nahrazuje deltu, která není vážná nebo ji lze snadno léčit léky, pak to bude pro tuto pandemii zcela nový den. Můžeme zaklepat na dřevo, co se stane teď, pokud to nebude s omikronem, bude to možná s něčím dalším,“ řekl a dodal, že takový scénář by potenciálně mohl Covid více přiblížit běžnému nachlazení.

 

 

Zdroje: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články