Autor: Radka Guzi

Více než 50 % evropské populace bude v příštích 2 měsících infikováno omikronem podle WHO

Dr. Hans Kluge, regionální ředitel WHO pro Evropu, uvedl, že regionem se šíří nová přílivová vlna „od západu k východu“ omikronových infekcí.

Dr. Hans Kluge, regionální ředitel WHO pro Evropu, uvedl, že regionem se šíří nová přílivová vlna „od západu k východu“ omikronových infekcí.

Institut pro zdravotní metriky a hodnocení předpovídá, že více než 50 % populace v regionu bude v příštích šesti až osmi týdnech infikováno omikronem, dodal Kluge. Omicron zachvátil region alarmujícím tempem, přičemž některé země znovu zavedly sociální omezení ve snaze je omezit.

Více než 50 % evropské populace bude v průběhu příštích dvou měsíců infikováno vysoce nakažlivou omikronovou variantou Covid-19, podle prognóz sdílených nejvyšším představitelem Světové zdravotnické organizace.

Dr. Hans Kluge, regionální ředitel WHO pro Evropu, citoval na úterním brífinku údaje z Institutu pro zdravotní metriky a hodnocení se sídlem v Seattlu a uvedl, že regionem se šíří nová „přílivová vlna od západu k východu“ omikronových infekcí. na vrcholu předchozí delta varianty, která je stále převládající.

„Omikron se rychle stává dominantním virem v západní Evropě a nyní se šíří na Balkán,“ informoval Kluge. Dodal, že region zaznamenal v prvním týdnu roku 2022 více než 7 milionů infekcí, což je více než dvojnásobek za období dvou týdnů.

„Při tomto tempu Institut pro zdravotní metriky a hodnocení předpovídá, že více než 50 % populace v regionu bude v příštích šesti až osmi týdnech infikováno omikronem,“ očekává Kluge.

Omicron zachvátil region alarmujícím tempem, přičemž některé země znovu zavedly sociální omezení ve snaze je omezit. Časné důkazy však naznačují, že omikron je méně závažný než varianta delta, ačkoli existují obavy, že by obrovské množství infekcí mohlo stále přemoci zdravotní systémy.

John Bell, regius profesor medicíny na Oxfordské univerzitě a poradce britské vlády pro biologické vědy, řekl BBC koncem prosince, že omicron „není stejná nemoc“ jako předchozí kmeny.

„Hrůzné scény, které jsme viděli před rokem, jednotky intenzivní péče jsou plné, spousta lidí předčasně umírá, to je z mého pohledu minulost a myslím, že bychom měli být ujištěni, že to bude pravděpodobně pokračovat,“ uvedl.

V diskusi o omikronové variantě dodal: „Nemoc se zdá být méně závažná a mnoho lidí tráví v nemocnici relativně krátkou dobu. Nepotřebují kyslík s vysokým průtokem, průměrná délka pobytu je zřejmě tři dny.“

Kluge v úterý uvedl, že úmrtnost zůstala stabilní a nadále je nejvyšší v zemích s vysokým výskytem Covid-19 v kombinaci s nižším očkováním.

Naučit se s covidem žít?

Jednotlivé vlády přistupují k pandemii odlišně a spíše poslepu. V poslední době se v mediích hodně ozývá slogan, že se s covidem musíme naučit žít. Faktem ale zůstává, že je covid velmi nevyzpytatelná nemoc. Někoho jen tak přejde, jiného zdravého sportovce skolí. Jediné, s čím se dá pracovat jsou statistická fakta, která ukazují vysokou úmrtnost a bohužel i úmrtnost v té nejmladší části naší populace. Co bohužel ještě nevíme jistě jsou pocovidové následky, které se teprve studují. Otázka tedy zní, co znamená slogan: „Naučit se s covidem žít?“

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články