Autor: Petr Jůn

Viceprezident Baidu uvedl, že do plného spuštění metaverse v Číně zbývá ještě šest let

Zatímco humbuk kolem metaverse letos zachvátil celý svět, jeden z čínských technologických gigantů odhalil svou verzi virtuálního ekosystému, která je zatím nedostačující.

Zatímco humbuk kolem metaverse letos zachvátil celý svět, jeden z čínských technologických gigantů odhalil svou verzi virtuálního ekosystému, která je zatím nedostačující.

Metaverse lze volně definovat jako novou generaci internetu - virtuální svět, v němž lidé komunikují prostřednictvím trojrozměrných avatarů. V říjnu se do tohoto trendu vrhl Facebook, který změnil svůj název na Meta a oznámil, že v příštím roce plánuje investice v související výši 10 miliard dolarů.

Podobně je na tom i Čína, kde se objevují titulky o metaverse. Pekingská společnost Baidu plánuje v pondělí uspořádat výroční akci pro vývojáře ve virtuálním světě své aplikace XiRang, která je součástí metaverse.

Na úterní předpremiérové akci však vedoucí pracovník odpovědný za XiRang bagatelizoval očekávání tím, že poznamenal, kolik aspektů ještě není na úrovni.

Vývoj aplikace začal loni v prosinci, ale do plného spuštění zbývá ještě "záporných šest" let, řekl novinářům Ma Jie, viceprezident společnosti Baidu. Aplikace Baidu v současné podobě může na pondělní konferenci pojmout 100 000 virtuálních účastníků, řekl Ma a ukázal novinářům grafické ztvárnění virtuálního stadionu. Řekl, že cílem společnosti Baidu je vytvořit open-source platformu pro vývojáře metaverza - infrastruktury pro virtuální svět.

"Metaverze je sice v globální technologické a investiční komunitě módním slovem, ale stále ještě je v plenkách," uvedl v e-mailu Brian Tycangco, analytik společnosti Stansberry Research. "Mnoho lidí ani plně nechápe, co toto slovo znamená dnes nebo co bude znamenat v příštích 3 až 5 letech."

Podle něj časový plán společnosti Baidu odráží její chápání metaverse, konzervativní přístup při řízení očekávání a regulační prostředí v Číně. "Baidu se zjevně snaží postupovat vpřed, aby 'vlastnila' metaverzi na svém domácím trhu, a zároveň dodržuje novou politiku Pekingu, jejímž cílem je zabránit monopolním situacím, proto otevřená platforma."

Čínská vláda v posledních 18 měsících zasáhla proti údajným monopolním praktikám čínských internetových technologických gigantů pokutami a novými regulacemi. Peking také letos přijal nový zákon o ochraně osobních údajů. Podle analytiků se politici snaží řešit problémy s nerovností příjmů a zároveň podporovat růst založený na inovacích.

Společnost Baidu uvedla, že otevřenost je neodmyslitelnou součástí společnosti, a že díky podpoře vývoje otevřených zdrojů mohou být aplikace přijímány šířeji a rychleji.

Baidu však není jedinou firmou v Číně, která se v metaverse pohybuje. Společnost Alibaba má webové stránky propagující její nabídku metaverze cloudu. V listopadu prezident společnosti Tencent Martin Lau uvedl, že očekává, že čínská vláda bude podporovat rozvoj technologií metaverse, a to pomocí předpisů specifických pro čínský trh.

Začátkem tohoto měsíce spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates uvedl, že očekává, že do dvou až tří let se většina virtuálních setkání přesune do metaverza. Přibližně ve stejné době společnost Facebook (Meta) oznámila, že její ekosystém virtuální reality Horizon Worlds ukončí fázi, kdy byl určen pouze pro zvané, a stane se volně dostupným pro všechny osoby starší 18 let v USA a Kanadě. Uživatelé mohou v systému komunikovat s ostatními avatary a vytvářet si vlastní světy a hry.

Analytici se neshodují v tom, jak rychle se čínský metaverse svět rozvíjí ve srovnání s tím americkým.

Podle názoru Dana Ivese, hlavního akciového analytika společnosti Wedbush Securities se sídlem v USA, "je šestiletý časový plán pro společnost Baidu pro investory zklamáním a škrábancem na hlavě, protože v příštích letech přijdou o tento obrovský trh." Ives očekává, že zpeněžování metaverse začne v roce 2024 a v následujícím roce se rozroste do většího rozsahu.

Úterní ukázky aplikace XiRang společnosti Baidu ukázaly, že avataři disponují nelidskými schopnostmi, například jsou někdy schopni procházet zdmi nebo jinými objekty. Některé části virtuálního vesmíru během načítání systému na chvíli zčernaly nebo zfialověly.

Aplikace napodobuje skutečný svět tím, že avataři chodí pěšky nebo jezdí veřejnou dopravou. Videohry obvykle zobrazují mapu nebo nabízejí jiné funkce, které uživatelům umožňují rychle přecházet do jiných částí virtuálního herního prostoru.

Aplikace XiRang společnosti Baidu nebude podporovat ani digitální měny, ani obchodování s aktivy, jako jsou spekulace na virtuální pozemky, přestože využívá základní technologie, které jsou podobné blockchainu, uvedl Ma.

Plnohodnotný metaverse systém si vyžádá pět až deset let vývoje, uvedl Alvin Graylin, čínský prezident společnosti HTC, která vyrábí chytré telefony a virtuální realitu. Zároveň poznamenal, že se nemůže vyjádřit konkrétně k Baidu. "Pokud jde o produkty a služby, které budou tvořit metaverse, jejich části přijdou mnohem dříve."

"Klíčovou výzvou pro dosažení úplného ekosystému Metaverse bude pravděpodobně základní infrastruktura, mezinárodní regulační dohoda a globální standardy," uvedl Graylin. "K naplnění příslibu Metaverse bude zapotřebí společného globálního úsilí mnoha společností a vlád.”

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články