Autor: Radka Guzi

Vishing, jak nenaletět na podvodné telefonáty v oblasti investic

Bezpečnosti není nikdy dost, a to platí dvojnásobně v oblasti financí. Byly doby, kdy ještě pojem vishing neznal téměř nikdo. To se bohužel změnilo a zkušenosti s podvodnými telefonáty v poslední době narůstají. Jak tedy nenaletět?

Bezpečnosti není nikdy dost, a to platí dvojnásobně v oblasti financí. Byly doby, kdy ještě pojem vishing neznal téměř nikdo. To se bohužel změnilo a zkušenosti s podvodnými telefonáty v poslední době narůstají. Podvodníci přicházejí se stále vychytralejšími metodami, které mají jediný účel, a to připravit telefonovaného o peníze. Telefonát může přitom znít opravdu nevině, může se jednat o zdání, že vám volají z vaší banky nebo jen s výhodnou nabídkou v oblasti investic.

I když si myslíte, že jste ostražití, podvodníci jsou velmi vynalézaví a nastražená past může číhat opravdu všude. Může se jednat například o situaci, kdy narazíte na reklamu na internetovém prohlížeči nebo na reklamu na streamovacích kanálech. Reklama bude znít lákavě a nabízet velmi výhodné investiční příležitosti. Pokud vás nabídka zaujme a vy se přes reklamu dostanete na domovskou webovou stránku, může vás webová schránka vyzvat, abyste ve formuláři zadali svoje telefonní číslo s tím, že se vám ozve profesionální investiční poradce, který vám vše vysvětlí. Tímto také past sklapla a vy už hrajete podvodníkovu hru.

Za nějakou dobu se vám opravdu ozve údajný profesionální investiční poradce a vishing právě začíná. Telefonní hovor umí vzbudit zdání, že se jedná o velmi seriózní záležitost a nabídka investování je až přespříliš lákavá. Investiční poradce získává všechny potřebné informace včetně budování vaší důvěry. Profesionální podvodník vás může také vyzvat ke stažení mobilní aplikace, která vám umožní realizovat finanční transakci do světa investic. Tyto mobilní aplikace ovšem mohou sloužit pro vzdálenou správu počítače. Při přesměrování do internetového bankovnictví se tak podvodník díky této aplikace dostane k penězům podvedeného. Celé jednání je naprosto bleskové a díky rychlé dynamice a úmyslné manipulaci si člověk ani neuvědomí, že je obětí podvodu.

Možná vás napadne, že na běžném účtu nemáte až tak velké finanční prostředky, které by vám způsobili velkou škodu. Jenomže ve vašem internetovém bankovnictví jste pro vaši banku ověřeným klientem, kterému mohou vyjít vstříc ve všech svých službách. Podvodník si tak může sjednat tímto způsobem například statisícovou půjčku a finanční prostředky vám odčerpat z vašeho účtu. A to už je opravdu nepříjemná situace. Podvedený musí půjčku splácet, jinak mu hrozí jiné postihy včetně registru neplatičů, a navíc musí celou situaci neprodleně řešit se svojí bankou a s orgány činnými v trestím řízení. Takováto záležitost se táhne dlouhou dobu a návratnost financí je velmi nejistá.

Vishingoví podvodníci

K podvodným telefonátům dochází velmi často, jejich zvýšenou frekvenci vnímají především banky, které situaci řeší se svými klienty, kteří se stali oběti tohoto typu podvodu. I když nemohou hovořit o konkrétních případech, jelikož jsou vázání bankovním tajemstvím, mohou potvrdit, že se podvody týkají i lidí, do kterých by to nikdo vůbec neřekl. Celý vishing je důmyslně propracovaný do všech aspektů manipulace. Vishingoví podvodníci mluví kultivovaně, spisovně, bez podezřelého přízvuku. Velmi často se také podvodníci opírají o jména známých společností, aniž bychom si to totiž uvědomili, jejich důvěryhodnost tím stoupá. Jejich call skript je předem daný, jedná se de facto o plán, jak vás dostat. Ze svých call skriptů neustupují a nedávají vám prostor se z něho vymanit. Váháte-li podvodník vám informace opakuje neustále dokola a nedá vám šanci uniknout. Také čas pro telefonáty je předem daný, jedná se zejména o ranní nebo večerní hodiny, kdy je dokázané, že nemusíme být zcela ve střehu a v plné kondici. Systém může být dokonce tak propracovaný, že telefonisti, kteří vám volají vůbec nemusí vědět, že se podílejí na podvodu. Již některá média a skrytí reportéři odhalili některá call centra, která nekalými praktikami prodávali lidem po telefonu matrace, léky na klouby či jiné komodity, které byly mnohonásobně předražené. Může se jednat o příležitostné brigádníky, kteří tuto činnost vykonávají za nemalé peníze.

Záminky, kromě nabídky výhodné investice, pod kterými tito podvodníci volají je nespočet. Může se jednat o případ, kdy volají s informací, že váš bankovní účet byl napaden, nebo že máte schválený úvěr, ačkoliv jste o něho nežádali, nebo že vaše banka zachytila podezřelou platbu z vaší karty a volá kvůli vaší bezpečnosti. V každém případě se telefonní hovor tváří jako velmi naléhavý a nabídka dobré investice dostupná pouze po velmi krátkou dobu.

Cílovými informacemi, které podvodníci chtějí ze svých obětí vymámit jsou především: přihlašovací údaje do internetového bankovnictví s potvrzovacími sms kódy, čísla platebních karet včetně jejich platnosti, přístup do mobilního zařízení nebo počítače přes vzdálenou správu, hesla a piny.

Prevence před vishingovými podvody

1.      Společnosti, u kterých chcete investovat si ověřujte z více zdrojů.

2.      Využívejte recenzí na internetu.

3.      Používejte aplikace vaší banky, které například nahrazují sms kódy. Informace ověření tak nejde přes telefonního operátora a aplikace jsou lépe zabezpečené.

4.      Spolupracujte s konkrétními bankéři, se kterými jste se setkali také osobně a nejlépe opakovaně.

5.      Hesla a piny se nikdy nesdělují, ani ve vaší bance. Nikdo je po vás nemůže tedy chtít.

6.      Nedělejte ukvapená rozhodnutí, ukončete telefonní hovor s tím, že si vše chcete rozmyslet a ať vám více informací pošlou například do emailu.

7.      Máte-li podezření hovor zavěste a zkuste zavolat zpět, ale na obecnou linku dané společnosti.

8.      Nestahujte si podezřelé mobilní aplikace.

 

Zdroje:

unsplash.com

Nejnovější články