Autor: Filip Kejval

Výprodej technologií: 2 růstové akcie, které je vhodné koupit na delší dobu

Historie naznačuje, že nedávný propad akciového trhu je třeba brát jako dlouhodobou nákupní příležitost.

Historie naznačuje, že nedávný propad akciového trhu je třeba brát jako dlouhodobou nákupní příležitost.

Existuje jedna spolehlivá metoda, jak překonat krátkodobou nervozitu na akciovém trhu. Používá se již desítky let mezi nejúspěšnějšími investory světa, včetně věštce z Omahy Warrena Buffetta, a je neuvěřitelně jednoduchá.

Metoda? Investujte dlouhodobě.

Zkušenosti z minulosti ukazují, že klesající trh je nejlepší dobou pro nákup akcií amerických společností, protože v dlouhodobém horizontu se širší trh vždy zotavil. Indexový fond může být skvělým způsobem, jak tuto strategii realizovat, ale pokud máte zájem o nákup jednotlivých akcií, může být užitečné zaměřit se na rychle rostoucí společnosti působící v odvětvích budoucnosti.

Zde jsou dvě akcie, které vám pomohou začít se současným výprodejem technologických akcií.

Případ Tesla

Pokud jde o elektromobily, Tesla Motors se stala nejznámější značkou v tomto odvětví. Je lídrem v oblasti technologií i prodeje a společnost si za své inovativní výrobní postupy vysloužila pochvalu dokonce od generálního ředitele automobilového gigantu Volkswagen Group.

V roce 2021 dodala Tesla více než 936 000 vozů, což je 87% nárůst oproti roku 2020. To ukazuje, jak rychle roste poptávka po elektromobilech, a společnost rychle roste spolu s celým odvětvím díky nedávnému rozšíření dvou giga továren v Texasu a Německu.

Tesla dokázala vyrábět elektromobily se ziskem, což je něco, o čem si mnozí odpůrci mysleli, že se jí nepodaří. Ve skutečnosti se její hrubá zisková marže v automobilovém průmyslu v roce 2021 rozšířila na 29,3 % a pravděpodobně se bude zlepšovat. A hrubá zisková marže se promítá i do hospodářského výsledku - zisk na akcii loni vzrostl o 666 % na 4,90 USD. Pro kontext: klíčový konkurent Ford Motor Company měl naposledy hrubou marži pouhých 15,9 %.

Tesla je však víc než jen výrobce automobilů. V roce 2021 vzrostl počet jejích solárních střech v domácnostech o 68 % a počet bateriových úložišť o 32 %. Ty budou pravděpodobně figurovat jako důležité součásti příběhu společnosti Tesla, protože tato technologie se stává levnější a dostupnější pro spotřebitele.

Elektromobily jsou na nejlepší cestě ovládnout automobilový průmysl a podle jednoho z odhadů by do roku 2050 mohly tvořit 60 % celkového prodeje vozidel. Vzhledem k urychlenému zavádění iniciativ v oblasti zelené energie by se to však mohlo stát ještě rychleji. Proto by nákup špičkové společnosti v oboru mohl být tou správnou cestou, zejména když se její akcie v současné době obchodují o zhruba 25 % níže než na svém historickém maximu.

Případ pro Uber Technologies

Investoři možná znají koncept tzv. gig ekonomiky, kdy technologické platformy propojují spotřebitele s pracovníky poskytujícími různé služby. Společnost Uber Technologies je jedním z nejsilnějších hybatelů tohoto fenoménu a nabízí lidem možnost pracovat nezávisle v oblasti mobility, rozvozu jídla a doručování nákladu.

Stejně jako každá nová a převratná technologie se i Uber potýká s problémy. Zákonodárci po celém světě vyjádřili obavy, že společnost se svými zaměstnanci zachází jako s kontraktory, což je připravuje o výhody, a Velká Británie dokonce donutila Uber, aby je začal klasifikovat jako zaměstnance.

Společnost však prokázala odolnost, když v roce 2021 dosáhla dobrých finančních výsledků a analytici očekávají, že rok 2022 bude ještě lepší.

Příjmy

2020: 11,1 miliardy dolarů

2021: 17,4 miliardy dolarů

2022: 27,4 miliardy dolarů

Procentuální růst: 57%

Uber byl v minulosti ztrátovou společností, ale ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 se mu podařilo dosáhnout zisku 0,46 dolaru na akcii. Dalším krokem je dosažení kladného zisku na roční bázi, a i když analytici neočekávají, že se tak stane v roce 2022, zdá se, že se společnost k této metě přibližuje.

Akcie Uberu klesly o 46 % ze svého historického maxima v době výprodeje technologických akcií a nyní se obchodují s násobkem ceny k tržbám ve výši 3,6 (na základě tržeb v roce 2021). Její klíčový konkurent v oblasti doručování jídla, společnost DoorDash, se obchoduje s násobkem 7,8 - více než dvojnásobkem ceny Uberu - přestože DoorDash má méně rozmanité podnikání a méně než třetinové roční tržby.

Vzhledem k finanční síle Uberu, zejména ke skutečnosti, že jeho rozvíjející se segment nákladní dopravy vzrostl ve 4. čtvrtletí 2021 o 245 %, lze oprávněně tvrdit, že by se akcie Uberu měly obchodovat výrazně výše. To v kombinaci s pokračující expanzí gig ekonomiky dělá z akcií Uberu skvělý nákup na dlouhou dobu.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články