Autor: Petr Jůn

Výrobce luxusních vozů Bentley hlásí druhý rok po sobě rekordní prodeje

Společnost Bentley Motors prodala v loňském roce rekordní počet svých luxusních sedanů a SUV, zatímco se většina běžného automobilového průmyslu potýkala s problémy.

Společnost Bentley Motors prodala v loňském roce rekordní počet svých luxusních sedanů a SUV, zatímco většina běžného automobilového průmyslu se potýkala s problémy v dodavatelském řetězci, uvedla ve čtvrtek 102 let stará automobilka.

Společnost vlastněná koncernem Volkswagen vykázala v loňském roce prodej 14 659 vozů, což představuje 31% nárůst oproti předchozímu prodejnímu rekordu společnosti, který činil 11 206 vozů a SUV v roce 2020.

Bentley přičítá prodejní úspěch novým modelům, včetně hybridů, a také obchodnímu plánu společnosti "Beyond 100", který zahrnuje přechod slavné automobilky na plně elektrický pohon do roku 2030.

"Rok 2021 byl dalším rokem nepředvídatelnosti, ačkoli jsem potěšen, že mohu potvrdit, že jsme překonali významné protivětry a dosáhli průlomu v našich prodejních výsledcích," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel společnosti Bentley Adrian Hallmark. "Jedná se o náš druhý rekordní prodejní rok v řadě a je pozitivním znamením síly naší značky, provozní dokonalosti, silné globální poptávky a potvrzením našich strategických priorit."

Prodeje v Severní a Jižní Americe vzrostly o 39 % a zůstaly pro značku Bentley nejvýznamnějším trhem v roce 2021, zatímco prodeje v Číně vzrostly o 40 %. Prodeje na dalších trzích, jako je Evropa, Asie a Tichomoří (kromě Číny) a Střední východ, rovněž vzrostly.

Bentley prodává jedny z nejdražších a nejvzácnějších vozů na světě. Cena jejího základního SUV Bentayga začíná na více než 180 000 dolarech, zatímco exkluzivní "karosářské" modely, jako je Mulliner Bacalar, se prodávají za 2 miliony dolarů.

K rekordním prodejům Bentley došlo v době, kdy se většina světového automobilového průmyslu potýkala s problémy v dodavatelském řetězci. Především s přetrvávajícím nedostatkem polovodičových čipů.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články