Autor: Petr Jůn

Výrobci čipů se stanou "vítězi", protože metaverse se rozjíždí

Z metaverse, které vyžaduje obrovský výpočetní výkon, budou těžit světoví výrobci čipů, ale podle analytiků by z něj mohla profitovat i další odvětví související s technologiemi.

Z metaverse, které vyžaduje obrovský výpočetní výkon, budou těžit světoví výrobci čipů, ale podle analytiků by z něj mohla profitovat i další odvětví související s technologiemi.

Metaverse, která je obecně považována za novou generaci internetu, označuje virtuální svět, v němž lidé komunikují prostřednictvím trojrozměrných avatarů, které lze ovládat pomocí náhlavních souprav pro virtuální realitu, jako je Oculus.

Prostřednictvím metaverse se uživatelé mohou zapojit do virtuálních aktivit, jako jsou hry, virtuální koncerty nebo živé sportovní přenosy.

Metaverse vzbudil velkou pozornost v loňském roce, kdy gigant v oblasti sociálních sítí Facebook oznámil, že v říjnu změní svůj název na Meta.

Podle analytiků budou velké technologické firmy těžit z toho, jak se budou objevovat technologie související s tímto virtuálním světem.

"Vítězi metaverse jsou skutečně technologické společnosti," řekl v pondělí investiční ředitel banky DBS Hou Wey Fook. Podle něj by z toho jednoznačně profitovaly polovodičové firmy, protože metaverse bude potřebovat velký výpočetní výkon.

Přínos pro výrobce čipů však bude "nerovnoměrný", uvedla minulý týden ve své zprávě společnost Morningstar.

"Vzhledem k tomu, že mnoho úkolů, které probíhají v 'metaverse', zahrnuje zpracování obrovského množství dat v reálném čase, bude to vyžadovat, aby příslušné čipy využívaly pokročilé procesní uzly, které jsou k dispozici pouze u společností TSMC, Samsung a Intel," uvedla.

Menší slévárny, jako jsou United Microelectronics Corporation, SMIC a GlobalFoundries, mohou těžit pouze z částí dodavatelského řetězce s nižší hodnotou, jako je správa napájení a ovladače displejů, uvedla společnost Morningstar.

V loňském roce akcie výrobce čipů Nvidia vzrostly o 125 % i díky nadějím na metaverse. Jim Cramer ze CNBC vybral společnost Nvidia jako jednu ze čtyř klíčových akcií, které by měli investoři koupit, pokud chtějí vsadit na úspěch metaverse.

Dalšími hlavními oblastmi, které mají podpořit infrastrukturu metaverse a které by investoři mohli zvážit, by byly firmy dodávající "klíčové stavební kameny", jako je cloud computing, umělá inteligence a grafika videoher, uvedla v prosincové zprávě soukromá bankovní společnost Lombard Odier.

V takovém bezhotovostním, virtuálním prostředí může hrát klíčovou roli také technologie blockchain a kryptoměny. Blockchain podporující non-fungible tokeny neboli NFT - digitální tokeny, které představují důkaz vlastnictví aktiv, jako je umění, sběratelské předměty nebo memy - by mohl vytvořit "zajímavý" ekosystém pro tvorbu a zpeněžování digitálního obsahu, uvedla banka.

"Ty by mohly poskytovat právo používat umělecká díla nebo vlastnit tvory vytvořené v metaverzu, což by otevřelo dveře nové virtuální ekonomice. V této sféře nemá lidská kreativita prakticky žádné hranice," uvedla firma.

Mateřská společnost Facebooku Meta, stejně jako společnosti Apple, Microsoft a Google se připravují na vydání nových hardwarových produktů a softwarových služeb pro metaverse.

V Asii se na metaversum chystá také Čína. Její největší město Šanghaj zahrnulo metaverse do svého pětiletého plánu rozvoje. Plán vyzývá k "podpoře využití metaverse v oblastech, jako jsou veřejné služby, obchodní kanceláře, společenská zábava, průmyslová výroba, bezpečnost výroby a elektronické hry".

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články