Vysokoškolský student pomohl vyřešit znásilnění a vraždu 9leté dívky z roku 1964

Policie v USA vyřešila 58 let starou vraždu a znásilnění mladé dívky. Vše se podařilo vyřešit pomocí DNA a hlavně zásluhou teprve 20letého vysokoškoláka a odborníka na genealogii.

Policie v USA vyřešila 58 let starou vraždu a znásilnění mladé dívky. Vše se podařilo vyřešit pomocí DNA a zásluhou teprve 20letého vysokoškoláka a odborníka na genealogii.

Minulý měsíc státní policie v USA nechala exhumovat mrtvé tělo vraha a shledala jeho DNA shodnou s DNA zbylou z kabátu 9leté oběti Marise Ann Chiverella, která byla unesena 18. března 1964, cestou do školy ve městě Hazletonu v Pensylvánii.

Vrah byl nakonec identifikován jako James Paul Forte – barman s pochybnou minulostí. Měl na svědomí několik obvinění z násilného sexuálního napadení . Sám zemřel přirozenou smrtí v roce 1980, když mu bylo 38.

Forte, kterému bylo 22, když zabil Marise, neměl žádné známé spojení s dívkou ani její rodinou.

Během téměř šesti desetiletí od zavraždění Marise se na řešení případu podílelo přes 230 členů oddělení. Jméno Forte se však poprvé mezi obviněnými objevilo až v roce 2020, kdy novější technologie DNA ukázala vzdálené rodinné spojení.

20letý Eric Schubert, vysokoškolský student a odborník na genealogii, se dobrovolně přihlásil k práci na případu. Dal dohromady rozsáhlý rodokmen a pomohl tak policii zúžit seznam podezřelých.

Přihlásil se poté, co si přečetl příběh o Marise a nabídl, že na případu bude pracovat. Pensylvánská státní policie to překvapivě přijala. Na případu pracoval celé dva roky.

„Vyšetřování, které se týkalo celé této práce, bylo pravděpodobně nejtěžším genealogickým úkolem, kterému jsem kdy čelil. Tohle byla pravděpodobně ta nejtěžší věc, jakou jsem kdy v životě udělal,“ řekl Schubert na tiskové konferenci.  "A znamená to pro mě moc, že jsem mohl být v týmu, který pomohl poskytnout odpovědi rodině Chiverella. Byl jsem si jist, že najdeme útočníka.”

Tisková konference byla plná aktivních a bývalých policistů, kteří pracovali na případu Marise, včetně státního policisty, který jako první v roce 1964 vyšetřoval vraždu. Byli přítomni i Marisini čtyři sourozenci.

"Máme na Marise tolik cenných vzpomínek. Naše rodina přitom cítí prázdnotu a smutek z její nepřítomnosti i teď, ale díky policii státu Pensylvánie bylo dnes spravedlnosti učiněno zadost," řekla její sestra Carmen Maria Radtke.

Mark Baron, hlavní vyšetřovatel, sdělil, že je to nejstarší případ v celé Pensylvánii, který byl vyřešen pomocí genealogie a celkově čtvrtý nejstarší v zemi.

Baron sdílel své emoce, když mluvil o desítky let trvajícím případu, který si vybral významnou daň na místní komunitě.

"Je to živá vzpomínka pro každého, kdo si to prožil, a je to živá vzpomínka pro každého, kdo v této oblasti vyrostl," řekl.  „To, co se jí stalo, předznamenalo změnu v této komunitě. Ať se nám to líbí nebo ne, způsob našeho života se po 18. březnu 1964 v Hazletonu změnil.“

 

Zdroje: nypost.com; unsplash 

Nejnovější články