Nebojte se vyšší daně z kapitálových výnosů. Obvykle to nemá vliv na akcie.

Investoři jsou znepokojeni přísnějším daňovým režimem za vlády prezidenta Joe Bidena. Ale pokud jde o změny v sazbě daně z kapitálových výnosů, je pravděpodobné, že akcie nebudou významně ovlivněny.

Obrázek: pixabay.com

Investoři jsou znepokojeni přísnějším daňovým režimem za vlády prezidenta Joe Bidena. Ale pokud jde o změny v sazbě daně z kapitálových výnosů, je pravděpodobné, že akcie nebudou významně ovlivněny.

Na cestě by mohlo být zvýšení sazeb daně z příjmů právnických osob a kapitálových výnosů. Vládní výdaje rozhodně nebyly v uplynulém roce lehké. Federální vláda musí najít způsob, jak tyto výdaje financovat.

Vyšší sazba daně z příjmů právnických osob by snížila výdělky a sama o sobě by byla pro akcie záporem, ačkoli takové politické rozhodnutí nemusí nakonec způsobit mnoho škody. Stratégové společnosti Goldman Sachs tento týden předpovídají, že sazba daně z příjmů právnických osob vzroste na pouhých 25%.

Samostatnou záležitostí je daň z kapitálových výnosů. Podle Bidenova návrhu by ti, kteří vydělávají ročně 1 milion dolarů nebo více, by viděli kapitálové výnosy z akcií zdaněné 39%, ve srovnání se současnou sazbou daně z kapitálových výnosů ve výši 20%. Nikdo neví, jaká bude sazba, ale stejný tlak ze strany centristických demokratů naznačuje, že bude hluboko pod 39%.

Historie navíc neukazuje žádný vzájemný vztah mezi oceněním akcií a změnami sazby daně z kapitálových výnosů. Zvýšení daní z kapitálových výnosů by mělo snížit výnos investorů po zdanění a teoreticky by se odrazilo v ocenění na akciových trzích nebo v tom, co investoři platí za každý dolar zisku. Investoři mohou být ochotni zaplatit nižší násobek pouze za krátkodobé zisky, protože by se snížila míra návratnosti po zdanění.

Ale tento vztah není viditelný. Výzkum UBS Global Wealth Management ukazuje, že násobky výnosů na S&P 500 se mohou pohybovat od zhruba 8krát až po více než 20krát bez ohledu na to, zda jsou daně z kapitálových výnosů na úrovni 15% nebo téměř 30%.

Ve skutečnosti neexistuje „žádný vztah mezi daněmi z kapitálových výnosů a tržními výnosy,“ píše David Lefkowitz, vedoucí amerických akcií UBS. Například v roce 2013 získal index S&P 500 30%, přestože sazba daně z kapitálových výnosů vzrostla o devět procentních bodů. V roce 1981 poklesla daňová sazba přibližně o osm procentních bodů, ale index S&P 500 stále klesl o 10%.

Realita je taková, že růst výnosů a úrokové sazby jsou nejdůležitějšími faktory ovlivňujícími akcie, což ztěžuje posouzení dopadu změn daňové sazby na akcie. Podle Arthura Weise, hlavního investičního ředitele společnosti Kingsland Growth Advisors, je jedním z účinků na trh to, že investoři mohou získat zájem o růstové akcie nad hodnotovými. Důvod: Růstové akcie těží z dlouhodobějších průmyslových změn, zatímco hodnotové akcie jsou více ovlivňovány krátkodobými pohyby ekonomiky, říká Weise.

A držet akcie tak dlouho, by snížilo negativní dopad vyšší daně.

Zdroje: marketwatch.com, pixabay.com

Nejnovější články