Vyzkoušela jsem relaxační techniku, kterou proslavil Sundar Pichai, generální ředitel společnosti Google, a která se nazývá hluboký odpočinek bez spánku

Představte si člověka, který cvičí jógu, a jako první se vám možná vybaví něco jako pes obrácený dolů nebo pozice v kole, kdy se ruce a nohy dotýkají podlahy, zatímco trup je ve vzduchu.

Představte si člověka, který cvičí jógu, a jako první se vám možná vybaví něco jako pes obrácený dolů nebo pozice v kole, kdy se ruce a nohy dotýkají podlahy, zatímco trup je ve vzduchu.

Jóga nidra je jiná. Podle profesora neurovědy ze Stanfordu Dr. Andrewa Hubermana, který tuto zkratku vymyslel, se běžně používá k dosažení stavu, který se nazývá hluboký odpočinek bez spánku (non-sleep deep rest, NSDR). NSDR označil generální ředitel společnosti Google Sundar Pichai za svou spolehlivou relaxační metodu.

"Zatímco meditace je pro mě obtížná, mohu jít na YouTube a najít video NSDR," řekl Pichai nedávno deníku The Wall Street Journal. "Jsou k dispozici v délce 10, 20 nebo 30 minut, takže to občas dělám."

Na rozdíl od tradiční jógy je cvičení jóga nidra stacionární. Ležíte na zádech na zemi a řídíte se pokyny, například se soustředíte na dýchání nebo věnujete pozornost různým částem těla. Máte se dostat do "meziprostoru mezi bděním a usínáním", uvedla instruktorka jógy nidry Tracee Stanleyová pro Insider.

Jóga nidra byla zpopularizována Svámím Satjánandou Sarasvatím, který ji v 60. letech 20. století nazval druhem "vědomého spánku".

Říká se, že přináší řadu výhod. Jedna studie provedená v září 2020 na více než 700 lidech zjistila, že ti, kteří vyzkoušeli jógu nidru, "vykazovali nižší stres, vyšší pohodu a lepší kvalitu spánku" ve srovnání se svými vrstevníky v kontrolní skupině.

Podle Hubermana může NSDR také pomoci snížit úzkost, zmírnit bolest a dokonce urychlit učení.

Poté, co jsem se o ní dozvěděla více, jsem týden zkoušela jógu nidru.

Bylo to pro mě docela trefa do černého

První den, kdy jsem to zkoušela, jsem se do toho pustila s desetiminutovou jógovou nidrou, kterou Huberman uvádí na svých webových stránkách. Vedení bylo velmi konkrétní: V jednu chvíli instruktor požádal posluchače, aby se soustředili na různé části těla, a vyjmenoval každý prst na ruce a noze zvlášť. Takovou míru konkrétnosti jsem nečekala, ale zjistila jsem, že pokyny v průběhu celého týdne byly většinou stejně podrobné.

Kromě Hubermanova doporučení jsem si také vyhledala jógu nidru na YouTube, jak říká Pichai, a vyzkoušela jsem videa, která se objevila. Mnohé z nich zahrnovaly věci jako věnování pozornosti dýchání, soustředění se na různé části těla a okolní zvuky, vizualizaci sebe a svého okolí.

Během týdne jsem se snažila uklidnit své myšlenky a správně se naladit na tato pomalá videa s průvodcem; moje mysl se někdy zdržovala u věcí, které jsem právě dokončila, nebo se toulala po věcech, které jsem musela udělat později.

Další překážkou byl hluk kolem mě. Ačkoli jsou ve videu části věnované soustředění na zvuk, občas se mi stávalo, že jsem se i po přesunu dál zabývala okolními zvuky, což mě rozptylovalo od nových instrukcí. Myslím, že pro jógu nidru potřebuji extrémně tiché prostředí.

Přesto se podařilo několik menších úspěchů

Zdálo se, že mi pomohlo jedno video. Při jeho přehrávání jsem měla pocit, že jsem v jakémsi limbu, jako by mé tělo opravdu nějak usnulo, zatímco má mysl zůstala vzhůru. Skoro jsem měla pocit, že si uvědomuji, že spím. Všimla jsem si, jak se mi mění dech a srdeční tep. Když jsem pak otevřela oči, měla jsem pocit, jako bych se probudila z nočního spánku, jenže jsem se cítila mnohem lépe a bděleji.

Několik videí bylo občas uvolňujících, ale jen díky hlasu mluvčího nebo hudbě ve videu; nezaznamenala jsem zpomalené dýchání ani zpomalený srdeční tep nebo jiné náznaky, že bych dosáhla NSDR. Když se mi to podařilo, byl to naprosto jedinečný zážitek - ale to bylo vzácné.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články