Warren Buffett podal své nejrozsáhlejší vysvětlení, proč nevěří v bitcoin

Bitcoin si v posledních letech postupně získává přízeň tradičního finančního a investičního světa, ale Warren Buffett se k němu staví skepticky.

Bitcoin si v posledních letech postupně získává přízeň tradičního finančního a investičního světa, ale Warren Buffett se k němu staví skepticky.

Na sobotním výročním setkání akcionářů společnosti Berkshire Hathaway řekl, že se nejedná o produktivní aktivum a nepřináší nic hmatatelného. Navzdory posunu ve vnímání této kryptoměny veřejností by ji Buffett stále nekoupil.

"Nevím, jestli to půjde nahoru nebo dolů v příštím roce nebo za pět či deset let. Jediné, čím jsem si ale jistý, je, že nic neprodukuje," řekl Buffett. "Má v sobě určité kouzlo a lidé přikládají kouzla spoustě věcí."

Dokonce i nadšenci do bitcoinu mají tendenci považovat tuto kryptoměnu za pasivní aktivum, které investoři kupují a drží a doufají, že se jeho cena dlouhodobě zvýší. Sám Buffet to komentoval slovy, že na bitcoinu "není nikdo", kdo by byl krátký, všichni jsou dlouhodobými držiteli.

Pro sofistikovanější kryptoinvestory nabízejí některé mince způsob, jak své krypto produktivně využít - buď prostřednictvím půjček, nebo jako kolaterál - a vytvořit tak další portfoliové výhody. Jsou však stále mladé, vysoce spekulativní a neprorazily do hlavního proudu jako bitcoin.

Buffett vysvětlil, proč v bitcoinech nevidí hodnotu, a srovnal je s věcmi, které vytvářejí jiné typy hodnoty.

"Kdybyste řekli... za 1% podíl na veškeré zemědělské půdě ve Spojených státech zaplaťte naší skupině 25 miliard dolarů, tak vám dnes odpoledne vypíšu šek," řekl Buffett. "[Za] 25 miliard dolarů nyní vlastním 1 % zemědělské půdy. [Pokud mi nabídnete 1 % všech bytových domů v zemi a budete chtít dalších 25 miliard dolarů, napíšu vám šek, je to velmi jednoduché. Kdybyste mi teď řekli, že vlastníte všechny bitcoiny na světě, a nabídli mi je za 25 dolarů, nevzal bych si je, protože co bych s nimi dělal? Musel bych vám je tak či onak prodat zpět. K ničemu to nebude. Byty budou produkovat nájemné a farmy budou produkovat potraviny." Vždyť to je přece pravda.

Investoři si už léta lámou hlavu nad tím, jak bitcoin ocenit, částečně kvůli jeho potenciálu plnit různé funkce. Na západních trzích se prosadil jako investiční aktivum, zejména v posledním roce, kdy rostly úrokové sazby a inflace. Na jiných trzích lidé stále vidí obrovský potenciál pro jeho využití jako digitální hotovosti.

"Aby měl majetek hodnotu, musí někomu něco přinést. A existuje jen jedna měna, která je akceptována. Můžete si vymýšlet různé věci - můžeme tam dát mince Berkshire... ale nakonec jsou to peníze," řekl a držel v ruce dvacetidolarovou bankovku. "A neexistuje žádný důvod na světě, proč by vláda Spojených států... měla dovolit, aby peníze Berkshire nahradily ty jejich."

Buffett i Charlie Munger se v minulosti vyjádřili k bitcoinu nepřátelsky. Nejznámější je Buffettův výrok, že bitcoin je "pravděpodobně jed na krysy". Munger tento názor v sobotu zdvojnásobil.

"Ve svém životě se snažím vyhýbat věcem, které jsou hloupé a zlé a díky nimž vypadám ve srovnání s někým jiným špatně - a bitcoin splňuje všechny tyto tři podmínky," řekl Munger. "V první řadě je hloupý, protože je stále pravděpodobné, že klesne na nulu. Je to zlé, protože to podkopává Federální rezervní systém... a za třetí nás to dělá hloupými ve srovnání s komunistickým vůdcem v Číně. Ten byl dost chytrý na to, aby bitcoin v Číně zakázal."

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články