Autor: Adam Spáčil

Warren Buffett stále nakupuje společnost Occidental Petroleum, přidal akcie v hodnotě 1,5 miliardy dolarů

Warren Buffett neskončil. Poté, co minulý týden utratil přibližně 4,5 miliardy dolarů za nákup 91,2 milionu akcií Occidental Petroleum, utratil tento týden více než 1,5 miliardy dolarů za přidání dalších 27,1 milionu akcií k podílu Berkshire Hathaway.

Warren Buffett neskončil.

Poté, co minulý týden utratil přibližně 4,5 miliardy dolarů za nákup 91,2 milionu akcií Occidental Petroleum, utratil tento týden více než 1,5 miliardy dolarů za přidání dalších 27,1 milionu akcií k podílu Berkshire Hathaway.

Z pátečního hlášení Komise pro cenné papíry a burzy vyplývá, že nákupy byly provedeny ve středu, ve čtvrtek a v pátek za ceny mezi 51,03 a 58,58 dolaru. Vážený průměr nákupů se pohybuje kolem 56,60 USD.

Berkshire tak vlastní celkem 118,3 milionu akcií, které mají při páteční závěrečné ceně 57,95 USD hodnotu téměř 6,9 miliardy USD.

Společnost OXY se tak posunula o jednu příčku na 9. místo v seznamu největších nahlášených podílů veřejně obchodovaných amerických akcií, které se nacházejí v portfoliu společnosti Berkshire.

Berkshire tak získá téměř 12 % akcií společnosti Occidental.

Po započtení opcí na nákup téměř 84 milionů akcií získaných v rámci transakce z roku 2019, která pomohla financovat koupi společnosti Anadarko společností Occidental, činí podíl, kterému SEC věnuje pozornost, přibližně 20 %.

Realizační cena opcí je 59,624 USD, což znamená, že jim chybí jen několik centů, aby byly "v penězích". Berkshire by je tedy mohla použít k nákupu za cenu nižší, než je cena tržní, čímž by dosáhla okamžitého papírového zisku, který by se s růstem ceny akcií zvyšoval.

Akcie společnosti Occidental vzrostly za posledních 12 měsíců téměř o 90 % v důsledku prudkého růstu cen ropy.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články