Autor: Petr Jůn

Web3 pohledem Elona Muska a Jacka Dorseyho

Generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk a spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey  se tento týden vyjádřili k hypotetické nové verzi internetu: "Web3".

Generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk a spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey  se tento týden vyjádřili k hypotetické nové verzi internetu: "Web3".

Web3 neboli Web 3.0 je sice zatím mlhavým konceptem, ale jeho zastánci jej označují za decentralizovanou verzi internetu založenou na technologii zvanou blockchain. Zastánci Webu3 tvrdí, že dnešní online platformy jsou příliš centralizované a kontrolované hrstkou velkých internetových společností, jako jsou Amazon, Apple, Alphabet nebo Meta. Tyto společnosti nashromáždily obrovské množství dat a obsahu, který je na internetu sdílen.

V neděli Musk na Twitteru zveřejnil video z rozhovoru o internetu mezi Billem Gatesem a Davidem Lettermanem z roku 1995. Do popisku pak položil dotaz: "Vzhledem k téměř nepředstavitelné povaze současnosti, jaká bude budoucnost?". V návaznosti na to uvedl, že v tuto chvíli vypadá pojem Web3 spíše jako marketingový buzzword než realita. "Jen mě zajímá, jaká bude budoucnost za 10, 20 nebo 30 let. Rok 2051 zní šíleně futuristicky!" O den později zveřejnil Musk další dotaz: "Viděl někdo web3? Nemůžu ho najít."

Své k tomu řekl i Jack Dorsey, který minulý měsíc odstoupil z funkce generálního ředitele Twitteru, aby se mohl věnovat svému platebnímu start-upu Block, dříve Square. "Je to někde mezi a a z," řekl. Dorsey je přesvědčen, že to nakonec budou rizikoví investoři a jejich komanditní partneři, kdo bude Web3 vlastnit. "Nikdy se nevyhne jejich pobídkám," napsal na Twitteru, čímž vyvolal odpor fanoušků tohoto konceptu. "Nakonec je to centralizovaný subjekt s jinou nálepkou."

Jeho tweet získal během devíti hodin přes 26 500 lajků a 5 900 retweetů, přičemž někteří z nich uvedli, že se "smrtelně mýlí" nebo že s ním silně nesouhlasí. Armáda příznivců Web3 si nakonec přeje, aby se síla internetu dostala do rukou lidí, a ne rizikových investorů. Jsou přesvědčeni, že je příliš velký a důležitý na to, aby ho zvládl malý počet společností nebo investorů.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články