WHO pracuje na dodání zdravotnického materiálu Covid-19 do Severní Koreje

Světová zdravotnická organizace pracuje na přepravě zdravotnického materiálu Covid-19 do Severní Koreje, což je možným znakem toho, že Sever usnadňuje jedno z nejpřísnějších uzavření pandemických hranic na světě, aby mohl získat pomoc zvenčí.

Světová zdravotnická organizace pracuje na přepravě zdravotnického materiálu Covid-19 do Severní Koreje, což je možným znakem toho, že Sever usnadňuje jedno z nejpřísnějších uzavření pandemických hranic na světě, aby mohl získat pomoc zvenčí. WHO v týdenní monitorovací zprávě uvedla, že zahájila přepravu základního zdravotnického materiálu Covid-19 přes čínský přístav Dalian za účelem „strategického hromadění zásob a dalšího odesílání“ do Severní Koreje. Úředníci WHO ve čtvrtek neodpověděli okamžitě na žádosti o další podrobnosti, včetně toho, jaké tyto zásoby byly a zda již dorazily do Severní Koreje. Popis této antivirové kampaně byl záležitostí „národní existence“, Severní Korea v posledních dvou letech přísně omezila přeshraniční provoz a obchod, a to navzdory zátěži své již tak zmrzačené ekonomiky.

Vyšetřovatelé lidských práv OSN požádali v srpnu vládu Severu, aby objasnila obvinění, že nařídila vojákům střílet na dohled všechny narušitele, kteří překračují její hranice v rozporu s uzavřením pandemie. Zatímco Severní Korea dosud neohlásila jediný případ onemocnění Covid-19, externí odborníci velmi pochybují, že unikla nemoci, která se dotkla téměř všech ostatních míst na světě.

Sever řekl WHO, že do 23. září testoval 40 700 lidí na koronavirus a že všechny testy byly negativní. Podle zprávy WHO v posledním týdnu zahrnovalo testovaní 94 lidí s chřipkou podobnými chorobami nebo jinými příznaky a 573 zdravotnických pracovníků.

Poslední zpráva WHO přišla několik týdnů poté, co severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil úředníkům vést tvrdší antivirovou kampaň „naším stylem“ poté, co odmítl některé zahraniční vakcíny proti Covid-19 nabízené prostřednictvím imunizačního programu podporovaného OSN.

UNICEF, který obstarává a dodává vakcíny jménem distribučního programu COVAX, minulý měsíc uvedl, že Severní Korea navrhla, aby bylo místo toho zasláno zhruba 3 miliony výstřelů Sinovacu do vážně postižených zemí. UNICEF uvedl, že severokorejské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že bude i nadále komunikovat se společností COVAX ohledně budoucích vakcín.

Někteří analytici uvádějí, že sever se snaží získat účinnější popíchnutí uprostřed otázek týkajících se účinnosti vakcíny Sinovac a může mít také problémy s COVAX zahrnující právní odpovědnost a požadavky na podávání zpráv.

Zdroje: cnbc.com; freepik.com

Nejnovější články