WHO varuje, že Evropa je opět v epicentru pandemie Covid-19

Podle Dr. Hanse Klugeho z WHO, který varoval, že Evropa je opět „v epicentru pandemie“, čelí Evropa znepokojivému oživení případů Covid-19.

Londýn - Podle Dr. Hanse Klugeho z WHO, který varoval, že Evropa je opět „v epicentru pandemie“, čelí Evropa znepokojivému oživení případů Covid-19. 

Kluge, regionální ředitel WHO pro Evropu, která zahrnuje 53 zemí po celé Evropě a střední Asii, uvedl, že počet nových denních případů se blíží rekordní úrovni. 

„Každá země v Evropě a Střední Asii dnes čelí skutečné hrozbě oživení Covid-19 nebo s ní již bojuje. Současné tempo napříč 53 zeměmi vzbuzuje vážné obavy,“ řekl na čtvrtečním brífinku pro média. 

Minulý týden, kdy bylo hlášeno téměř 1,8 milionu nových případů a 24 000 nových úmrtí, zaznamenala WHO v Evropě a střední Asii 6% nárůst infekcí a 12% nárůst smrtelných případů ve srovnání s předchozím týdnem, řekl Kluge. 

Tyto evropské země představují 59 % všech případů na celém světě a 48 % hlášených úmrtí minulý týden, řekl. 

Pokud to tak bude pokračovat dál, Kluge řekl, na základě analýz by do února 2022 mohlo být dalších 500 000 úmrtí souvisejících s covidem a že 43 zemí v regionu bude v určitém okamžiku čelit vysokému až extrémnímu stresu na nemocničních lůžkách. 

"Musíme změnit naši taktiku k tomu, abychom v prví řadě zabránili šíření," řekl Kluge. 

Rekordní případy 
Dva hlavní důvody, které Kluge z WHO uvedl pro rostoucí počty případů v Evropě, byla nedostatečná proočkovanost a uvolnění opatření v oblasti veřejného zdraví a sociálních věcí. 

Panují obavy z nové mutace vysoce infekční delta varianty, stejně jako pomalé očkovací kampaně, posilovací vakcinace a nástup zimního období, kdy se viry šíří snadněji, když se uvnitř schází více lidí. 

Spojené království zaznamenalo prudký nárůst případů již před několika měsíci a v posledních týdnech začaly případy dramaticky přibývat na pevninské Evropě, zejména ve střední, východní Evropě a v Rusku. Dále také ve Francii a Německu, obě země vyjádřily obavy ohledně zvýšení. 

Německo ve čtvrtek hlásilo téměř 34 000 nových případů denně, čímž překonalo rekord z prosince 2020, uvedla Deutsche Welle. Francouzské zdravotnické úřady ve středu informovaly o 10 050 nových nakažených denně, což je poprvé od 14. září, kdy počet přesáhl 10 000, uvedla agentura Reuters. 

Denní počet úmrtí způsobených virem zůstává díky vakcínám hluboko pod předchozími vrcholy v pandemii, ale i tak v Evropě panují rozšířené obavy ze zaostávající proočkovanosti. 

Pandemie neskončila 
Přední němečtí zdravotničtí představitelé ve středu varovali, že země vstupuje do čtvrté vlny pandemie, a vyzvali lidi, aby se očkovali proti Covidu, které prokazatelně snižuje počet závažných infekcí, hospitalizací a úmrtí. 

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn a Lothar Wieler, šéf Institutu Roberta Kocha pro infekční onemocnění, na společné tiskové konferenci uvedli, že problémem je zpomalení počtu proočkovaných osob, stejně jako počet neočkovaných. 

Zástupce anglického hlavního lékaře profesor Jonathan Van-Tam učinil podobná varování ve středu, když řekl BBC, že je znepokojující, že úrovně Covid jsou „tak horké, tak brzy v podzimní sezóně“. Řekl, že příliš mnoho lidí věří, že pandemie je nyní u konce a že Vánoce a zimní měsíce nebudou problematické." 

Počet případů covidu ve Spojeném království za posledních několik měsíců dramaticky vzrostl, přičemž počet nových denních infekcí se pohybuje mezi 40 000–50 000 za den, i když čísla v posledních dnech vykázala předběžný pokles; přesto bylo ve středu hlášeno 41 299 nových případů. 

Vláda Spojeného království byla velmi neochotná znovu zavést omezení proti šíření infekce Covid, z důvodů rostoucích případům, protože předtím řekla veřejnosti, že si musí zvyknout na život s virem,“ uvedla Deutsche Welle. 

„Pokud nebudeme jednat, tato čtvrtá vlna přinese opět velké utrpení. Mnoho lidí vážně onemocní a zemře, také zdravotní služby budou znovu pod extrémním tlakem,“ řekl Wieler z RKI (Robert Koch Institute).

 

Zdroje: cnbc.com; freepik.com

Nejnovější články